Szilvia
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Nagy Testvér Díj Péterfalvinak

2004.11.25. 22:08
Ezen már maga Orwell sem igazodna el: Nagy Testvér Díjat kapott csütörtök este Péterfalvi Attila, a hivatalból adataink biztonsága fölött őrködő adatvédelmi biztos. A díjat évente azoknak a magánszemélyeknek, intézményeknek és cégeknek ítéli oda a Technika az Emberért Alapítvány, amelyek a zsűri és a neten szavazók szerint különösen durván megsértették az állampolgárok magánszférához fűződő jogait. Péterfalvi, az idei jelöltek között egyedüliként, átvette a díjat.
Farostlemezre erősített, két pc-kártya közé ékelt fröccsöntött ufót kapott Péterfalvi Attila, a Nagy Testvér Díj közönségszavazásának nyertese csütörtök este a budapesti Szimpla presszóban. Örülni láthatóan nem örült neki; átvenni mindenesetre átvette.

"Nem szokásom megfutamodni a kihívások elől", mondta Péterfalvi az Indexnek arra a kérdésére, miért döntött úgy, hogy tiszteletét teszi a ceremónián, és átveszi a díjat az alapító Galántai Zoltántól.

#alt#
Péterfalvi az ajándék ufóval
Péterfalvi "a hazai privacy-kultúrára rombolóan ható nyilatkozataiért" kapta meg a neten szavazók csaknem 40 százalékának voksát; pontosabban azért, mert augusztus elején egyetértően nyilatkozott az áruházi próbafülkék bekamerázásáról. Az adatvédelmi biztos akkor úgy vélte, nem aggályos az öltözők kamerával való felszerelése, ha arra írásban vagy szóban figyelmeztetik a vásárlókat, ők pedig ráutaló magatartással beleegyeznek a megfigyelésbe. "Péterfalvi Attila ilyen és hasonló nyilatkozatai rombolóan hatnak a hazai privacy-kultúrára, az adatvédelem megbecsültségére", áll a Technika az Emberért Alapítvány (TEA) hivatalos indoklásában. "Sajnálom, hogy kiemeltek egy mondatot abból, amit mondtam" - mondta Péterfalvi az Indexnek. "Én nem mennék be egy ilyen próbafülkébe. De engem arra választottak, hogy a személyes adatokhoz fűződő jogokat védjem. A próbafülkék bekamerázása pedig nem törvénytelen. Semmi mást nem vagyok hajlandó figyelembe venni, csak a szakmai szempontokat." A szavazás két hétig zajlott, és csütörtökön, a BME atomórája szerint pontban 12 órakor zárult: Péterfalvi a 2352 érvényes szavazatból 917-et kapott.

Galántai, aki személyesen adta át a díszfarostlemezt az adatvédelmi biztosnak, az Indexnek elmondta: "Becsülöm benne, hogy egyáltalán eljött." Galántai ugyanakkor sajnálatosnak tartja, hogy Péterfalvi "összeesküvés-elméleteket gyárt"; bizonyítékul bemutatta az Indexnek az ombudsman neki címzett, október 21-én kelt, ügyszámmal és pecséttel ellátott levelét, amelyben Péterfalvi figyelmetlenséggel és elfogultsággal vádolja a Nagy Tesvér Díj zsűrijét. (Az adatvédelmi biztos nem járult hozzá a levél közléséhez, ami azonban megtalálható a magyarországi Big Brother weboldalán).

Díj díj hátán

Péterfalvi közönségdíja mellett további négy jelöltnek jutott a magyar Big Brother-díjból - közülük vagy képviseletükben senki sem jelent meg az átadáson.

Az "Állami intézmény" kategória díját a zsűri idén a Magyar Hivatalos Közlönykiadónak ítélte, mert a lap öt legfrissebb - egyébként ingyenesen olvasható - számához csak úgy lehet az interneten hozzáférni, ha a felhasználó megadja személyes adatait, többek között lakcímét és telefonszámát.

Díjat kapott még a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium az Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis (EMMA) miatt, mert az a zsűri szerint korlátozza a személyes adatok védelméhez fűződő jogokat. Földes Ádám zsűritag, a Társaság a Szabadságjogokért munkatársa a virtuális átadáskor elmondta: a "minisztérium a törvény kidolgozásának és megvalósításának során több adatbázist kapcsolt össze, amit felesleges volt".

A "Magánszemély"-kategória győztese Ficsor Mihály lett, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnökhelyettese: ő személyesen állt ki a sokat vitatott szoftverszabadalomra vonatkozó uniós irányelvtervezet mellett.

Lecsúszott a Pannon

Általános meglepetésre nem kapott díjat a céges kategória várományosa, a Pannon GSM. A céget azért jelölték, mert fénymásolatot készít ügyfeleinek személyi igazolványáról, és "ez akkor is veszélyt jelent a privacy-re, ha a vásárlók ehhez írásban hozzájárulnak".

A Technika az Emberért Alapítvány (TEA) 2001-ben osztotta ki először a díjat az ötletgazda, a Big Brother Award-ot az Egyesült Államokban meghonosító Privacy International engedélyével. A díj honosított változatát évente több kategóriában is odaítélik valakinek: a díjazottak között már a kezdetek óta szerepeltek állami szervezetek, cégek és magánszemélyek is. Eddigi története során az alapítvány olyan díjazottakkal dicsekedhetett, mint a Tesco áruházlánc, Répássy Róbert fideszes képviselő, a Microsoft, Lakat T. Károly újságíró és a BRFK.

Székely Iván a "pozitív Nagy Testvér"

A cikizés mellett a testület eddig minden évben egy-egy "pozitív" díjat is kiosztott a privacy élharcosainak. Idén az elismerést az a Székely Iván kapta, aki önmaga is segédkezett a Big Brother Award honosítában, és ott bábáskodott az adatvédelmi biztosi hivatal születésénél. A "pozitív Nagy Testvért" tavaly egyébként Sólyom László alkotmányjogásznak, tavalyelőtt a Linux-felhasználók Magyarországi Egyesületének ítélték. Fura fintora a sorsnak, hogy 2001-ben Majtényi Lászlót, Péterfalvi elődjét részesítette pozitív elismerésben az akkori zsűri.