Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Másolásvédett lemezek miatt perelnek a belga fogyasztóvédők

2004.01.06. 11:54
A Test-Aankoop belga fogyasztóvédő szervezet beperelte az EMI, Sony, BMG és Universal Music lemezkiadókat, mert a másolásvédelmi rendszerek megakadályozzák a saját legális másolatok készítését, ráadásul a védett CD-ket számítógépeken sem lehet lejátszani.
Eddig egyetlen fogyasztói szervezet sem kezdeményezett átfogó támadást a lemezkiadó vállalatok ellen a másolásvédelmi rendszerek miatt, csak kisebb lépések történtek egy ügyben. Egy kaliforniai nő például 2001-ben beperelte a Fahrenheit Entertainment lemezkiadót, mert az általuk kiadott másolásvédett CD-ket nem tudta lejátszani a számítógépén. Az ügy peren kívüli megállapodással végződött: a vállalat visszaváltotta a védett korongokat. Azóta a lemezkiadók mindig feltüntetik a borítón, ha a korongokat nem lehet lejátszani a számítógépek meghajtóiban, írta a Cnet.

Rick Boucher, az Egyesült Államok kongresszusi képviselője 2002-ben hevesen kritizálta a lemezkiadókat a másolásvédelmi rendszerek miatt, mivel a másolás megakadályozása sérti az amerikai szerzői jogi törvényeket, de a felszólalásának nem volt eredménye.

Nem lehet titokban védekezni

Ugyanebben az évben a Philips - a CD szabványok egyik birtokosa - perrel fenyegette meg a gyártókat, ha azok nem tájékoztatják az ügyfeleiket a termékeikre telepített másolásvédelemről. A Philips ugyanakkor - a Sonyval közösen - egyre elszántabban népszerűsíti a Super Audio CD (SACD) formátumot, amely már beépített másolásvédelemmel rendelkezik.