József, Bánk
-6 °C
0 °C

Ujjlenyomat kerülhet a német személyikre

2001.11.13. 11:30
A múlt héten szerdán a német szövetségi kormány által elfogadott második terrorellenes intézkedéscsomag számos biztonsági törvény és a külföldiek jogállását rendező jogszabály módosítását vonja maga után. A kabinet elfogadta a javaslatot, miszerint az útleveleket és a személyi igazolványokat biometriai adatokkal egészítsék ki, és a nyomozóhivatalok használhassák a polgárok mostanáig különleges védelmet élvező szociális adatait is.
Otto Schily szövetségi belügyminiszter a második intézkedéscsomag előkészítése során komoly ellenállásba ütközött. Az adatvédők attól óvtak, nehogy az alkotmányban rögzített elveket könnyelműen feladják. A Zöldekkel folytatott koalíciós egyeztetések és az igazságügyi minisztériumból érkező kritikák nyomán Schily kénytelen volt részben átdolgozni a javaslatot.

Hamisíthatatlan iratokat ígérnek

Számos biztonsági elemet tartalmaz az új személyi igazolvány
Hétfői bejelentése szerint a belügyminiszter 'teljesen új technológiák' alkalmazásával kívánja lehetetlenné tenni az útlevélhamisítók dolgát. Németországban a jövő héttől kezdődően valamennyi új személyi igazolványt és útlevelet további különleges biztonsági jegyekkel látnak el. "Az útlevelek hamisítása a komplex biztonsági eljárások révén csaknem kizárt" - mondta a belügyminiszter.

Holografikus arckép az igazolványon

A szövetségi nyomozóhivatal (BKA) és a szövetségi nyomda által kifejlesztett, Identigram néven emlegetett technológia egyedi hologramokat alkalmaz. Lapos szögben tartva az igazolványt, a rajta lévő fénykép mellett megjelenik egy második, holografikus arckép is.

Ezt a német állam címerállata, a 3D-ben megjelenő Bundesadler (stilizált sas) egészíti ki. Az igazolvány megbillentésekor a sas képe lassan 'D' betűbe megy át. Holografikus úton rögzített, géppel olvasható sorok és úgynevezett "kinematikus struktúrák", vagyis billentésre átalakuló képek is helyet kapnak az okmányon. A mostanáig alkalmazott biztonsági elemek, például a lézernyomás, biztonsági szálak és vízjelek természetesen továbbra is megmaradnak.

A biometrikus azonosítókról a parlament dönt

Az új igazolványok még nem tartalmaznak biometriai azonosítókat. De Otto Schily megerősítette a szándékát, hogy a 'személyazonosság elleplezésének megakadályozására' bevezessék ezeket. A biometriai adatok rögzítésének lehetőségét a szövetségi kormány biztosította. A végső döntést szövetségi parlament hozza meg, hogy valóban felvegyék-e az okmányokba a polgárok ujjlenyomatait, vagy az arcuk esetleg a kezük biometriai adatait.