Gerzson
-3 °C
2 °C

Elektronikus aktakezelés a német bíróságokon

2005.02.28. 00:09
A pénteken elfogadott jogszabály a papíralapú iratcsomókat teljesen megszüntetné a német igazságszolgáltatásban. A berlini igazságügyi tárca vezetője szerint az anyagok folyamatos rendelkezésre állása miatt felgyorsulnak az eljárások.

Valamennyi képviselő támogatásával a német Bundestag pénteken elfogadta azt a törvényt, amely megnyitja az utat az igazságügyi akták elektronikus kezelése előtt.

Ezáltal a jövőben nem csak a papírhegyek és az aktahordó kézikocsik tűnhetnek el a német bíróságokról, hanem megteremti annak alapját is, hogy az ügyvédek és az állampolgárok beadványokat és írásos anyagokat interneten keresztül nyújtsanak be.

Képernyőn vacak olvasni

Elképzelhető az is, hogy az ügyvédek a saját irodájukból tekintsenek be az aktákba. Hans-Christian Ströbele, a Zöldek helyettes frakcióvezetője egyenesen az igazságszolgáltatásban végbemenő forradalomról beszélt.

A német parlamentben több képviselő felszólalásában kétségeit fejezte ki, hogy az elektronikus akta valóban teljes egészében kiválthatja a hagyományos papírdokumentumokat. A bonyolult esetek ugyanis papíron egyszerűen jobban olvashatók, mint képernyőn.

Írásban sem tilos

Brigitte Zypries (SPD) igazságügyi miniszter arra emlékeztetett, hogy a tartományoknak először meg kell határozniuk a közös rendszer műszaki előfeltételeit. Így lesz biztosítható, hogy a bíróságok, ügyvédek és az állampolgárok valóban kiaknázhassák az új törvény biztosította lehetőségeket.

A jogszabály természetesen azt is biztosítja, hogy minden érintett a korábbi gyakorlathoz hasonlóan papíron illetve szóban is értekezhessen a bíróságokkal.

A jogszabály életbe lépéséhez a tartományok képviselőiből álló Bundesrat igenje is szükséges, de ebben az esetben szinte csak formaságnak számít, mivel az egész kezdeményezés innen indult.

Garantált a biztonság

Az elektronikus akta a parlamenti pártok meglátása szerint többek között azzal az előnnyel bír a papíralapú változattal szemben, hogy a bíróság és az eljárás érintettjei közti kommunikáció felgyorsítható lesz. Ezen kívül az akták folyamatosan hozzáférhetőek lesznek, és például egyszerre dolgozhat rajta akár több szakértő is.

Az adatbiztonságot Brigitte Zypries nem látja veszélyben. Az igazságügyi miniszter arra emlékeztetett, hogy a területen végbement műszaki fejlődés nyomán az akták megőrzése tökéletesen biztosítható. Az elektronikus aláírás azt is garantálja, hogy kívülálló nem nyúlhat bele az eljárás anyagaiba.

A törvénnyel a Bundestag azelőtt is megnyitotta az utat, hogy a jelenlegi hirdetőtábla helyett minden bíróságon elektronikus terminált állítsanak fel. Az érintettek itt lekérdezhetik az egyes ügyek tárgyalási helyszíneit és időpontjait.