Árpád
-2 °C
4 °C

Problémás internetes biztosítások

2000.11.21. 23:48
Novemberben több hazai biztosítótársaság is bejelentette, hogy náluk az interneten keresztül köthető meg a kötelező, illetve a lakásbiztosítás. A jelenleg érvényes, negyven éve hozott törvények értelmében azonban a biztosítási szerződést írásban kell kötni, a törvény szerint pedig szerződést nem lehet interneten át aláírni. Így aztán az a furcsa helyzet áll elő, hogy noha az ügyfél postán megkapja a szabályos biztosítási kötvényt, az annak alapjául szolgáló szerződést csak az egyik fél, a biztosító írta alá hitelesen. Ezért aztán kérdéses lehet az egész tranzakció jogi érvényessége.

Az 1959-es keltezésű Polgári Törvénykönyv szerint szerződéseket lehet szóban is kötni, bizonyos szerződések létrejöttének azonban feltétele az írásbeliség. Így például nem lehet valakiért szóban kezességet vállalni, mint ahogy biztosítást sem lehet szóban kötni. A biztosításokat rendszerint két fázisban kötik: az ügyfél a cég űrlapjának kitöltésével és aláírásával ajánlatot tesz a cégnek, és abban az esetben, ha a cég elfogadja az ajánlatot, a kötvényt megegyező adatokkal tölti ki, ezzel létrejön a szerződés. Mivel a folyamat gyakran hosszú időt vesz igénybe, a szerződés a törvény szerint akkor is létrejön, ha a biztosító az ajánlatra tizenöt napon belül nem válaszol. Ilyenkor a szerződés attól a naptól érvényes, amikor az ügyfél átadta ajánlatát a cégnek.

Egyoldalú írásbeliség

Hungária Biztosító
Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás
A törvény megengedi, hogy bizonyos esetekben ,,szóbeli ajánlat, illetve ajánlatra utaló magatartás és annak írásbeli elfogadása", vagyis egyoldalú írásbeliség útján jöjjön létre a biztosítási szerződés. Ilyenek tipikusan a külföldi utak előtt kötött baleset- betegség- és poggyászbiztosítások, amikor az utas csak annyit mond ,,két hétre szeretnék biztosítást kötni", a cég pedig kiállítja a kötvényt, és beszedi a pénzt. Egyoldalú írásbeliség alapján kötött biztosítási szerződés volt régebben a vonatjegyekre ragasztott biztosítási bélyeg is. Értelmezhetjük tehát úgy is a törvényt, hogy az internetes ajánlatkészítésnél ilyesféle ,,szóbeli ajánlatot" tesz, vagy ,,ajánlatra utaló magatartást" tanúsít az ügyfél, amikor kitölti és elküldi az online űrlapot. A törvény példái jól mutatják, mennyire időszerű lenne annak frissítése: hol van már az állatok oltására, ivartalanítására vonatkozó biztosítás vagy a biztosítási bélyeg?

Ideális internetes termék lenne

Generali-Providencia
Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás
Az antik törvény rendelkezéseinek eltérő jogértelmezései komoly problémákat okoznak a biztosítótársaságoknak, melyek alig várják az elektronikus kereskedelemről, illetve az elektronikus aláírásról szóló törvények elfogadását. A biztosítás ugyanis természeténél fogva rendkívül jól alkalmas az interneten keresztüli árusításra, illetve kötésre. Míg a használati cikkeket, könyveket áruló internetes áruházaknak meg kell oldaniuk a raktározás és szállítás problémáját, a biztosítók weboldalukon keresztül kis költséggel óriási forgalmat bonyolíthatnának le, és komoly megtakarításokat érhetnének el, hiszen sokkal kevesebb üzletkötőre lenne szükség.

Házilagos megoldások

ÁB-AEGON
Otthon Biztosítás
A biztosítók különböző módon próbálják áthidalni a törvényi hézagokat. A Hungária Biztosító oldalán például csak az ajánlat kitöltésére és kinyomtatására van lehetőség, azt már kézzel kell aláírnia az ügyfélnek, és postán eljuttatni a céghez. Hasonlóan jár el az ÁB-Aegon is, amely lakásbiztosítást kínál honlapján. A Generali-Providencia ezzel szemben elfogadja az interneten át küldött ajánlatokat, noha a törvény egyelőre nem ismer ilyet. A biztosítótársaságnak ebben az esetben nincs módja az ajánlatok elbírálására, valamennyi interneten át érkező ajánlatot automatikusan elfogadja, és kiküldi az ügyfélnek a kötvényt. Tekintve, hogy egyelőre csak a kötelező biztosítást lehet megkötni az interneten, ez nem jár különösebb hátránnyal a biztosító részére. Ha azonban életbiztosításokat is kínálna, akkor már más lenne a helyzet, ugyanis kénytelen lenne elfogadni az alkoholista és láncdohányos, hetven éves ügyfelek nagy összegre szóló ajánlatait. Ezért ez a módszer csak ideiglenes megoldást jelent. A legutolsó állás szerint a Parlament tavasszal tárgyalja a elektronikus kereskedelemről, illetve az elektronikus aláírásról szóló törvényeket, addig nem várható változás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?