Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Csalárd hirdetésekért perelik a szoftvercéget

2002.12.06. 15:45
Pert indítottak a megtévesztő hirdetési bannereket közlő Bonzi Software cég ellen, mely így növelte az oldalára érkező forgalmat. A cég reklámja arra figyelmezteti a felhasználót, hogy kapcsolata nem biztonságos, ezért töltse le a Bonzi védőszoftverét. Az internetezők minden egyes banner után öt dollár kártérítést követelnek a cégtől, mely a megtévesztő kampány révén az egyik leglátogatottabb amerikai weboldal tulajdonosa.
Amerikai internetezők nevében pert indítottak a kaliforniai Bonzi Software cég ellen, mely biztonsági figyelmeztetésnek álcázott reklámbannerekkel vonzza látogatóit oldalára. A csoportos keresetet Philip Carstens és az ügyét képviselő Lukins & Annis ügyvédi iroda indította - írja a ZDNet. A felperesek sorába minden amerikai polgárt várnak, aki valaha reklámbannert kapott képernyőjére a Bonzitól.

Bannerenként 5 dollárt kérnek

A november végén beadott kereset szerint a cég megzavarta a közrendet és megtévesztő üzleti fogásokat alkalmazott hirdetéseivel. A perben 500 dollár kártérítést követelnek minden ember számára, aki kapott a csalárd hirdetésekből, valamint a cég által megjelenített minden egyes álságos banner után 5 dollárt.

A Bonzi felugró bannerje arra figyelmezteti a felhasználót, hogy internetkapcsolata nem biztonságos. "Figyelem! Az Ön számítógépének jelenleg is nyilvános az IP-címe! Az IP-cím birtokában bárki azonnal megtámadhatja az Ön gépét! Töltse le az InternetAlert programot, mellyel megvédheti magát!" A hirdetésre kattintva a felhasználó a Bonzi oldalára jut, ahol 50 dollárért megvásárolhatja az InternetAlert szoftvert. A Bonzi hasonlóan idegesítő hirdetésekkel reklámozza InternetBoost szoftverét is, mely a cég állítása szerint felgyorsítja a felhasználó internetkapcsolatát.

A Bonzi Software a hamis hirdetések révén az egyik leglátogatottabb weboldallá vált, októberben a Nielsen NetRatings szerint mintegy kétmillió egyedi látogatója volt. A cég a NetRatings adatai szerint a legnagyobb hirdető szoftvercég a hálón, októberben mintegy 740 millió bannerjét látták az internetezők. A Bonzi a Yahoo, az MSN és a Classmates.com oldalain vásárol hirdetési felületeket.