Judit
3 °C
7 °C

Csalárd hirdetésekért perelik a szoftvercéget

2002.12.06. 15:45
Pert indítottak a megtévesztő hirdetési bannereket közlő Bonzi Software cég ellen, mely így növelte az oldalára érkező forgalmat. A cég reklámja arra figyelmezteti a felhasználót, hogy kapcsolata nem biztonságos, ezért töltse le a Bonzi védőszoftverét. Az internetezők minden egyes banner után öt dollár kártérítést követelnek a cégtől, mely a megtévesztő kampány révén az egyik leglátogatottabb amerikai weboldal tulajdonosa.
Amerikai internetezők nevében pert indítottak a kaliforniai Bonzi Software cég ellen, mely biztonsági figyelmeztetésnek álcázott reklámbannerekkel vonzza látogatóit oldalára. A csoportos keresetet Philip Carstens és az ügyét képviselő Lukins & Annis ügyvédi iroda indította - írja a ZDNet. A felperesek sorába minden amerikai polgárt várnak, aki valaha reklámbannert kapott képernyőjére a Bonzitól.

Bannerenként 5 dollárt kérnek

A november végén beadott kereset szerint a cég megzavarta a közrendet és megtévesztő üzleti fogásokat alkalmazott hirdetéseivel. A perben 500 dollár kártérítést követelnek minden ember számára, aki kapott a csalárd hirdetésekből, valamint a cég által megjelenített minden egyes álságos banner után 5 dollárt.

A Bonzi felugró bannerje arra figyelmezteti a felhasználót, hogy internetkapcsolata nem biztonságos. "Figyelem! Az Ön számítógépének jelenleg is nyilvános az IP-címe! Az IP-cím birtokában bárki azonnal megtámadhatja az Ön gépét! Töltse le az InternetAlert programot, mellyel megvédheti magát!" A hirdetésre kattintva a felhasználó a Bonzi oldalára jut, ahol 50 dollárért megvásárolhatja az InternetAlert szoftvert. A Bonzi hasonlóan idegesítő hirdetésekkel reklámozza InternetBoost szoftverét is, mely a cég állítása szerint felgyorsítja a felhasználó internetkapcsolatát.

A Bonzi Software a hamis hirdetések révén az egyik leglátogatottabb weboldallá vált, októberben a Nielsen NetRatings szerint mintegy kétmillió egyedi látogatója volt. A cég a NetRatings adatai szerint a legnagyobb hirdető szoftvercég a hálón, októberben mintegy 740 millió bannerjét látták az internetezők. A Bonzi a Yahoo, az MSN és a Classmates.com oldalain vásárol hirdetési felületeket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?