Jolán
2 °C
4 °C

Börtön az EU-ban a számítógépes bűncselekményekért

2002.04.23. 17:17
Az Európai Bizottság kezdeményezte, hogy az EU-tagországok hangolják össze az elektronikus bűnözés különféle formái elleni büntetőjogi rendelkezéseiket, a súlyosabb esetekben kiszabható büntetés maximumát pedig legkevesebb egyévi börtönben határozzák meg.
A javasolt keretjellegű döntés tervezetét kedden ismertette Erkki Liikanen, a bizottság ipari kérdésekért, illetve az információs társadalomért felelős tagja és Antonio Vitorino bel- és igazságügyi biztos.

Technológiasemleges szabályozás

A kezdeményezés az információs rendszerek elleni támadások olyan formáira összpontosít, mint az illetéktelen behatolás, a számítógépes vírusok terjesztése vagy az elektronikus szolgáltatások szándékos megbénítása. A bizottsági javaslatok ugyanakkor "technológiasemlegesek", vagyis nemcsak a számítógépes hálózatokra terjednek ki, hanem az elektronikus információkezelés és -továbbítás valamennyi formájára, ide értve a műholdas távközlést, a mobiltelefóniát, sőt az egyre fejlettebb képességekkel rendelkező hagyományos telefonhálózatokat is.

Védenék az infrastruktúrát

Erkki Liikanen
Liikanen szerint a világméretekben óriásira növekedett hálózati forgalomnak csak nagyon csekély hányada vet fel problémákat vagy okozhat súlyosabb zavarokat. A "kiberbűnözésre" ezzel együtt is egyre nagyobb figyelmet kell fordítani, mert az információs infrastruktúrák biztonságosságának a növelése a tudásalapú gazdaságok megteremtésének egyik kulcsfontosságú eleme.

A biztonság erősítését célzó intézkedések mellett el kell érni, hogy az igazságszolgáltatási hatóságok kapják meg a hatékonyabb fellépéshez szükség eszközöket. Az uniós tagországok jogrendszerében még mindig számos olyan rés van, amelyek nehezítik az információs rendszerek elleni bűncselekményekkel szemben fellépő igazságügyi szervek munkáját - mutattak rá a biztosok.

Kiberterrorizmustól tartanak

Felhívták a figyelmet arra is, hogy szoros összefüggés van az elektronikus bűncselekmények és a szervezett bűnözés, illetve a terrorizmus között. A tavaly szeptember 11-i terrortámadások után sokkal komolyabban kell venni a "kiberterrorizmus" veszélyét; már eddig is több példa volt arra, hogy a nemzetközi feszültségek éleződése az információs rendszerek elleni támadások elszaporodásához vezetett - állapították meg.

Súlyosabb esetekben az ilyen támadások nemcsak jelentős pénzügyi veszteségeket okozhatnak, de akár életeket is veszélybe sodorhatnak, például ha kórházak vagy légi irányítási rendszerek ellen irányulnak - jegyezte meg Vitorino.

Definiálták a terrorizmust

Emlékeztetett arra, hogy a szeptember 11-i támadások után a bizottság kezdeményezte a terrorista cselekmények közös meghatározását az unióban, s a bel- és igazságügyi miniszterek tanácsa decemberben politikai megállapodásra jutott erről. A meghatározás kiterjed a terrorizmusnak azokra a formáira is, amelyek az információs rendszerek elleni támadásokban jelentkeznek, és emberi életeket veszélyeztetnek vagy súlyos gazdasági károkat okozhatnak.

Noha a most elfogadott új bizottsági javaslat nem foglalkozik külön a terrorizmus problémájával, megteremti azokat a kereteket, amelyek között hatékonyabbá lehet tenni a rendőrségek és az igazságügyi szervek együttműködését az unióban.

EU-n kívüli esetekre is vonatkozik

Jogi szempontból a kezdeményezés egyik fontos eleme, hogy valamennyi tagország joghatóságát kiterjesztenék azokra az esetekre, amikor az unió területén fizikailag jelen lévő személyek támadást intéznek harmadik országok információs rendszerei ellen, illetve harmadik országokban jelen lévő személyek az EU-ban működő rendszer ellen.

A javaslat jogilag kötelezővé tenné a tagországok számára, hogy folyamatosan - napi 24 órán és heti hét napon át - működő kapcsolatfelvételi pontokat működtessenek az információs rendszerek elleni támadásokra vonatkozó értesülések kicserélésére.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?