Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Belső bosszú az Invitelnél?

2005.03.11. 16:53
Kapcsolódók (8)
Az Invitel belső rendszeréről, pontosabban az előfizetők adatait kezelő szoftverről készült képernyőmentéseket tett közzé ismeretlen tettes egy brit szájton. A távközlési cég feljelentést tett, és annyit már kiderített, hogy nem külső behatolás eredményeképpen kerültek ki az információk.

Az Invitel Távközlési Szolgáltató részvénytársaság a napokban értesült arról, hogy egy angol honlapon belső, az előfizetőinek az adatait kezelő rendszeréről készült képernyőmentéseket helyeztek el, tudatta a cég az Indexszel pénteken. Az Invitel azonnal megkezdte annak a vizsgálatát, hogy az adatok milyen módon kerülhettek ki a világhálóra, és egyelőre annyit biztosan tudnak, hogy az Invitel rendszerét nem törték fel, nem volt külső behatolás.

Az említett monitorfotókat tartalmazó szájt elérhetősége egyébként azt követően terjedt el az interneten, hogy az Invitel blokkolta egy előfizetőjének az internetelérését, mivel a Microsoft figyelmeztette, hogy az illetőnél illegális szoftvermásolatok vannak. Az szájt üzemeltetője ezzel indokolja tettét:

(Vigyázat, aki nem akar csúnya gyalázkodásokat olvasni, tekerje át a dőlt betűs idézetet!)

"Bekapja:
1) a microsoft, mert szarkeverest adtak ki a kozlemenyukben. Van szo IP cimrol, weblaprol, es keygen megosztasarol. Ha az illeto weblapra kirakta a keygent, hogy kerult szoba ADSL elofizetese, es annak blokkolasa? Ha az inviteles IP-jen futtatott webszervert, miert nem ezt írtak, es egyaltalan, akkor hogy kerult a microsoft latokorebe? Az egesz zavaros, szar van keverve, ketseg nincs.

2) az invitel, amiert felszolítas helyett letiltottak az elofizetot. Etikatlan, felhaboríto, es bar ez legyen az utolso szempont, de nekik sem jo. Amit alabb latni lehet, nehany morzsa abbol, amit nem terveztunk megosztani senkivel. Nem az ugyfelek ellen iranyul, semmi jelszo vagy telefonszamlista, ilyesmi. (A tobbi szolgaltatoval is megtortenhet ez, barmelyik nap, ha hasonloan pofatlan donteseket hoznak a fontos kerdesekben.)"

Az Invitel közleménye szerint a honlapon elhelyezett anyagok nyilvánosságra hozatala bűncselekmény, ezért sem a szájt elérhetőségét, sem a tartalmát nem közöljük. Az elkövetőt egyébként az Invitel feljelentette, és megtette a jogszabályok által biztosított összes egyéb szükséges intézkedéseket, hogy megelőzze az esetleges további károkozást.