Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Ideiglenes tűzszünetet hirdetett a BSA

2002.04.03. 12:10
A nagy szoftvergyártók szerzői jogait védő BSA magyarországi szervezete áprilisban Győr-Moson-Sopron megyében kampányol. A megye vállalkozásainak egy hónapjuk van szoftvereik legalizálására, a határidő leteltével akcióba lép a szervezet. Budapesten 8 havi felfüggesztett börtönre ítéltek egy szoftverkalózt.
A BSA szerdán sajtótájékoztatón jelentette be tűzszünet névre keresztelt akcióját. Győr-Moson-Sopron megyében a szervezet mintegy 1500 kis- és középvállalkozásnak küldött szét "tűzszüneti ajánlatot". Ennek keretében a levélben megjelölt május 5-i határidőig minden cég lehetőséget kap illegális szoftvereinek cseréjére, aki aprilis 5.-éig levélben jelezte hogy ezt a folyamatot elkezdte.

A kampány kezdete óta már közel száz cég jelezte, hogy haladéktalanul nekiláttak az esetleges illegális szoftverek cseréjéhez. A kampány lezárultával a BSA intenzív kampányt kezd minden olyan cégnél, ahonnan nem jeleztek együttműködési szándékot.

Nyolc hónap internetes terjesztésért

Március 5-én nyolc hónap börtönbüntetésre ítélte a Budai Központi Kerületi Bíróság az interneten Costello néven ismert H. Gergelyt illegálisan másolt szoftverek terjesztéséért. A büntetés végrehajtását a bíróság két év próbaidőre felfüggesztette.

Illegális Windows az eladott gépeken

Az idei év első negyedévében egy zalaegerszegi és két budapesti számítástechnikai üzletben is házkutatást tartott a rendőrség. A BSA közleménye szerint a vizsgált cégek illegális Microsoft szoftvereket telepítettek az eladott számítógépekre, valamint illegális CD-másolást is végeztek, haszonszerzés céljával.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!