Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fejér megyében folytatódik a BSA tűzszünet-kampánya

MTI
2002.04.25. 15:09
Tűzszünet néven a legális szoftverhasználatért indított kampányt Fejér megyében a Business Software Alliance (BSA), ugyanakkor 30 napos türelmi időt biztosít a vállalkozásoknak szoftverhelyzetük rendezésére.
Tűzszünet néven a legális szoftverhasználatért indított kampányt Fejér megyében a Business Software Alliance (BSA), ugyanakkor 30 napos türelmi időt biztosít a vállalkozásoknak szoftverhelyzetük rendezésére - jelentette be a cég főtitkára csütörtöki sajtótájékoztatóján Székesfehérvárott. Sebők Erzsébet elmondta: a harminc napos Tűzszünet alatt a BSA nem kezdeményez az illegális szoftverhasználók ellen sem büntető, sem peres eljárást, és minden segítséget megad szoftvergazdálkodásuk rendbetételéhez. Helyzetük rendezésére szoftvernyilvántartást is vásárolhatnak a cégek. A kiadványhoz Fejér megyében az Albacomp Rt.-nél juthatnak hozzá, de megrendelhetik a Magyar Könyvklubon keresztül is.

A Tűzszünetet elsőként - március 4-i kezdéssel - Győr-Sopron-Moson megyében hirdették meg. Ott 1.300 céget kerestek meg, és szólítottak fel levélben szoftverhelyzetük rendezésére és - a BSA főtitkára szerint - a kezdeményezés eredményes volt. Az érintett vállalkozások közül 99-nek nem volt elegendő a 30 nap, ezért hosszabbítást kértek, több tucat cég ellen pedig a türelmi időszak lejártát követően - a BSA feljelentése alapján - vizsgálatot indított a rendőrség. Sebők Erzsébet elmondta: a BSA rendelkezésére álló adatok szerint 2000-ben Magyarországon a szoftverek 52 százalékát illegálisan használták a vállalkozások, és ezzel mintegy 42 millió 250 dollár kárt okoztak a szoftverek tulajdonosainak. Az illegális szoftverhasználatot az európai uniós csatlakozás idejére 33-34 százalékra kell csökkenteni - hangoztatta a BSA főtitkára.

Hozzátette: bár friss adatok egyelőre nincsenek, de feltételezhető, hogy tavaly jelentősen csökkent az illegális programhasználó cégek száma. Jelenleg mintegy 20-25 kisebb, nagyobb vállalkozás ellen folyik nem jogtiszta szoftverhasználat miatt rendőrségi vizsgálat. Az illegális szoftverhasználatról a BSA többnyire bejelentések alapján értesül. A sajtótájékoztatón felhívták a figyelmet arra, hogy az illegális szoftverhasználat büntetőjogi és polgárjogi felelősségre vonással jár. Az illegálisan használt programok értékétől függően, 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetik a vállalkozás első számú vezetőjét, illetve az informatikáért felelős szakembert.