Szilárda
-4 °C
2 °C

Oszd meg a szoftvert felebarátoddal

2002.07.11. 14:53
A harmadik alkalommal megrendezett berlini Electronic Business fórum keretében Richard Stallman, a GNU projekt alapítója és a GNU/Linux operációs rendszer egyik atyja kemény szavakkal illette a Business Software Alliance (BSA) tevékenységét és az internetes szerzői jogok kérdését.
A számos informatikai cég támogatását élvező BSA egyfajta államilag támogatott terrorizmust folytat, mondta Copyright & Community (Szerzői jog és közösség) címet viselő előadásában Stallman. A GNU alapítója példaként az Argentinában folytatott kampányokat említette, ahol a megfelelő anyagiakkal nem rendelkező fogyasztókat postai levelekben szólították fel a szoftverek licencelésére.

CD helyett koncertjegyet venne

Stallman a július 4-én tartott berlini fórumon a szerzői joggal védett internetes tartalmak kérdésével kapcsolatban is kendőzetlenül fejtette ki véleményét. A felhasználóknak most inkább zenei fájloknak a világhálón való ingyenes csereberélésével kellene foglalkozniuk, és nem CD-vásárlásokkal finanszírozniuk a zenei ipart. A művészek munkáját különben adományok, vagy esetleg a koncertek látogatása révén lehetne megfizetni, mondta a szoftverguru.

Új törvényeket akar

Richard Stallman egyúttal a szerzői jog újrafogalmazását is követelte. A felhasználóknak visszajárnak a korábban a jogtulajdonosoknak átengedett jogok. Stallman állítása szerint csak egy elnyomó rendőrállamban képzelhető el a mindenekelőtt az Egyesült Államokban mindennapossá vált helyzet, vagyis az, hogy a felhasználó ellen vezetik be a másolásvédelmi eljárásokat.

Richard Stallman
Ez a helyzet a múlt olyan rezsimjeire emlékezteti, amelyek a megfigyelésből, büntetésből, szabályozásból és propagandából épültek fel. A GNU alapító egyébként emberi jognak tartja, hogy segítsük embertársainkat, adott esetben még szoftverrel is.

A BSA Magyarország nem kommentál

A fenti kijelentésekkel kapcsolatban megkerestük a magyarországi BSA képviselőit, de Sebők Erzsébet főtitkár nem kívánt hozzá kommentárt fűzni. Mint elmondta, olyan külföldi eseményről van szó, amire a kinti BSA-nak kell reagálnia.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!