Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Negyvenmillió értékű másolt szoftver az Egisnél

2002.11.20. 13:42
Összesen 47 millió forint értékű illegális szoftvert talált a rendőrség az Egis gyógyszergyárban a tavaly novemberben tartott házkutatás során, jelentették be a BSA szerdai sajtótájékoztatóján. Az üzleti szoftvergyártók szerzői jogait képviselő szervezet sikeresnek ítéli a fővárosban, az agglomerációban és három megyében október folyamán folytatott tűzszüneti kampányt. Sebők Erzsébet, a szervezet magyarországi főtitkára elmondta: a bilincses plakátokkal népszerűsített "türelmi időszak" alatt 30 vállalat kért segítséget a szoftverei jogi hátterének rendezéséhez.
A nemrég elkészült szakértői jelentés szerint az Egis számítógépein 1399 illegális szoftverre bukkantak, a sértett jogtulajdonosok száma 146, a megállapított kár értéke 46,6 millió forint. Ebből a BSA hat tagvállalata 41,2 millió forint értékben érintett, mondta Sebők Erzsébet. Mint már korábban írtuk, a gyógyszergyárban tavaly novemberben tartott házkutatást a BRFK, és ismeretlen tettes ellen büntetőeljárást indítottak szerzői jog megsértésének alapos gyanúja miatt. Amíg a BSA tavaly 62 feljelentést tett illegális szoftver használat miatt, ez a szám az idén várhatóan 2,5-szeresére nő.

A nemrégiben lezajlott országgyűlési meghallgatáson is felmerült a szoftverlegalitás százalékos értéke, amely például Nyugat-Európában legutóbb 3 százalékot romlott, 37 százalékra emelkedett. Magyarországon a BSA az idén azt reméli, hogy az év végére 40 százalékra csökken a 12 hónapja még 48 százalékos, 25 millió dolláros értékűre becsült illegális szoftverhasználat.

Kérdéses, honnan ered a mutató

Az Országgyűlés informatikai és távközlési bizottság tagjai október végén arról faggatták a BSA képviselőit, vajon hogyan képződnek ezek az egzakt számadatok. Sebők Erzsébet elmondta, hogy ígéretet tett Mécs Imre képviselőnek a számítási módszerek kiderítéséről, mert azok jelenleg még előtte sem ismertek. A jelzett mutatókat ugyanis a BSA központja adja ki.

Nem volt Kerszöv ügy

A most lezárult fővárosi kampánnyal kapcsolatban az Index rákérdezett a Kerszöv szerint illegálisan használt adatbázis ügyére. Sebők Erzsébet azt mondta, a BSA "az előző programot az előző tulajdonostól kapta meg", és ez volt az első alkalom egyébként, hogy az inkriminált szöveget a honlapjukon megjelenítették. Most folyamatos átdolgozás alatt van a weboldaluk, például szolgáltatót is váltottak.

Jön a büntetés, vagy a kártérítés

A BSA büntetőeljárást kezdeményezett egy soproni végfelhasználó céggel szemben. Az eljárás során a rendőrség illegális MS Office szoftvereket talált a vállalat számítógépein. A Szakértői vélemény szerint az okozott kár összege 800 USD. A cég vezetője a BSA-val megállapodott, és a BSA-nak kártérítést fizetett.

Miután a BSA büntető feljelentést tett egy gépipari nagykereskedelmi vállalat ellen, a budapesti IV. kerületi rendőrkapitányság házkutatást tartottak a cég telephelyén. Az előzetes rendőrségi becslés szerint az engedély nélküli szoftverhasználattal a BSA tagvállalatoknak okozott kár meghaladja a 4000 amerikai dollárt.

A Tűzszünet-kampány
A BSA előre bejelentette, hogy Budapesten október 1. és 31. között nem kezdeményez sem büntető sem peres eljárást. Ez alatt az idő alatt minden segítséget megadott a vállalatoknak, hogy rendezzék a szoftvereik jogi helyzetét. A 30 nap eltelte után azonban a BSA várhatóan több tucat büntető feljelentést tesz a gazdasági társaságoknál folyó illegális szoftverfelhasználás gyanúja esetén, mondta Sebők Erzsébet.

A most lezárult budapesti, főváros környéki, Győr-Moson-Sopron, Baranya és Fejér megyékben folyt kampányra több tízmillió forintot költött a BSA. Sebők Erzsébet pontos számot nem tudott megadni, mert az elhíresült bilincses plakátkampány mellett levélben is megkeresték a cégeket. A cégvezetőknek címzett küldeményekben szintén felajánlották a 30 napos türelmi időszakot. A főtitkár a kampány teljes összegét 30-50 millió forint közé tette.

A következő időszakban, 2003 végéig a teljes országban, megyénként lesz hasonló szoftverlegalizálási akció. Sebők Erzsébet elmondta, hogy a következő kampányok indulása előtt a kreatív layoutokat a Magyar Reklámszövetség reklámetikai bizottságának is bemutatják.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!