Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Negyvenmillió értékű másolt szoftver az Egisnél

2002.11.20. 13:42
Összesen 47 millió forint értékű illegális szoftvert talált a rendőrség az Egis gyógyszergyárban a tavaly novemberben tartott házkutatás során, jelentették be a BSA szerdai sajtótájékoztatóján. Az üzleti szoftvergyártók szerzői jogait képviselő szervezet sikeresnek ítéli a fővárosban, az agglomerációban és három megyében október folyamán folytatott tűzszüneti kampányt. Sebők Erzsébet, a szervezet magyarországi főtitkára elmondta: a bilincses plakátokkal népszerűsített "türelmi időszak" alatt 30 vállalat kért segítséget a szoftverei jogi hátterének rendezéséhez.
A nemrég elkészült szakértői jelentés szerint az Egis számítógépein 1399 illegális szoftverre bukkantak, a sértett jogtulajdonosok száma 146, a megállapított kár értéke 46,6 millió forint. Ebből a BSA hat tagvállalata 41,2 millió forint értékben érintett, mondta Sebők Erzsébet. Mint már korábban írtuk, a gyógyszergyárban tavaly novemberben tartott házkutatást a BRFK, és ismeretlen tettes ellen büntetőeljárást indítottak szerzői jog megsértésének alapos gyanúja miatt. Amíg a BSA tavaly 62 feljelentést tett illegális szoftver használat miatt, ez a szám az idén várhatóan 2,5-szeresére nő.

A nemrégiben lezajlott országgyűlési meghallgatáson is felmerült a szoftverlegalitás százalékos értéke, amely például Nyugat-Európában legutóbb 3 százalékot romlott, 37 százalékra emelkedett. Magyarországon a BSA az idén azt reméli, hogy az év végére 40 százalékra csökken a 12 hónapja még 48 százalékos, 25 millió dolláros értékűre becsült illegális szoftverhasználat.

Kérdéses, honnan ered a mutató

Az Országgyűlés informatikai és távközlési bizottság tagjai október végén arról faggatták a BSA képviselőit, vajon hogyan képződnek ezek az egzakt számadatok. Sebők Erzsébet elmondta, hogy ígéretet tett Mécs Imre képviselőnek a számítási módszerek kiderítéséről, mert azok jelenleg még előtte sem ismertek. A jelzett mutatókat ugyanis a BSA központja adja ki.

Nem volt Kerszöv ügy

A most lezárult fővárosi kampánnyal kapcsolatban az Index rákérdezett a Kerszöv szerint illegálisan használt adatbázis ügyére. Sebők Erzsébet azt mondta, a BSA "az előző programot az előző tulajdonostól kapta meg", és ez volt az első alkalom egyébként, hogy az inkriminált szöveget a honlapjukon megjelenítették. Most folyamatos átdolgozás alatt van a weboldaluk, például szolgáltatót is váltottak.

Jön a büntetés, vagy a kártérítés

A BSA büntetőeljárást kezdeményezett egy soproni végfelhasználó céggel szemben. Az eljárás során a rendőrség illegális MS Office szoftvereket talált a vállalat számítógépein. A Szakértői vélemény szerint az okozott kár összege 800 USD. A cég vezetője a BSA-val megállapodott, és a BSA-nak kártérítést fizetett.

Miután a BSA büntető feljelentést tett egy gépipari nagykereskedelmi vállalat ellen, a budapesti IV. kerületi rendőrkapitányság házkutatást tartottak a cég telephelyén. Az előzetes rendőrségi becslés szerint az engedély nélküli szoftverhasználattal a BSA tagvállalatoknak okozott kár meghaladja a 4000 amerikai dollárt.

A Tűzszünet-kampány
A BSA előre bejelentette, hogy Budapesten október 1. és 31. között nem kezdeményez sem büntető sem peres eljárást. Ez alatt az idő alatt minden segítséget megadott a vállalatoknak, hogy rendezzék a szoftvereik jogi helyzetét. A 30 nap eltelte után azonban a BSA várhatóan több tucat büntető feljelentést tesz a gazdasági társaságoknál folyó illegális szoftverfelhasználás gyanúja esetén, mondta Sebők Erzsébet.

A most lezárult budapesti, főváros környéki, Győr-Moson-Sopron, Baranya és Fejér megyékben folyt kampányra több tízmillió forintot költött a BSA. Sebők Erzsébet pontos számot nem tudott megadni, mert az elhíresült bilincses plakátkampány mellett levélben is megkeresték a cégeket. A cégvezetőknek címzett küldeményekben szintén felajánlották a 30 napos türelmi időszakot. A főtitkár a kampány teljes összegét 30-50 millió forint közé tette.

A következő időszakban, 2003 végéig a teljes országban, megyénként lesz hasonló szoftverlegalizálási akció. Sebők Erzsébet elmondta, hogy a következő kampányok indulása előtt a kreatív layoutokat a Magyar Reklámszövetség reklámetikai bizottságának is bemutatják.