Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Nem a British Telecomé a linkelés szabadalma

2002.08.26. 13:22
Egy amerikai bíróság elutasította a British Telecom távközlési cég keresetét, melyben a cég azt állította, hogy a linkelés technológiáját már 1976-ban szabadalmaztatta, és ezért minden amerikai internetszolgáltatónak minden egyes linkért licencdíjat kellene fizetnie.
Colleen McMahon amerikai bírónő múlt hét csütörtökén elutasította a British Telecom (BT) keresetét, melyben a cég magának követelte a link szabadalmi jogait. A bírósági iratok szerint a brit távközlési vállalat azt állította, hogy minden egyes link minden egyes amerikai weblapon az ő szellemi tulajdonát képezi, így a használatért licencdíj illeti meg.

Ősi szabadalom

A BT 2000 júniusában felszólított 17 amerikai internetszolgáltatót, köztük az AOL-t és a Prodigyt a link licencének megvásárlására. Miután a szolgáltatók elutasították a BT ajánlatát, a cég idén februárban pert indított a Prodigy, a legrégebben működő internetszolgáltató ellen. A keresetben arra hivatkoztak, hogy mint az első webelérést biztosító cég, a Prodigy sértette meg első ízben a BT szabadalmát.

Az úgynevezett Sargent-szabadalmat az USA-ban egyébként évekkel a web létrejötte előtt, 1976-ban nyújtották be, és az 1989-ben került bejegyzésre. A szabadalom más országokban már lejárt, a BT ezért csak Amerikában próbálkozhatott vélt vagy valós igényei érvényesítésével.

Huzavona

McMahon már a tárgyalások során is hangot adott a kétségeinek, és múlt hét csütörtökén ki is jelentette, hogy a kereset nem megalapozott. Indoklásában kifejtette, hogy az internet felépítése alapvető elemekben különbözik a BT szabadalmában ismertetett rendszertől, és ezért nem eshet a szabadalom hatálya alá. A Sargent-szabadalom egy olyan rendszert ismertet, melyben egy központi számítógépről szövegek vagy "láthatatlan" adatok küldhetők egy terminálra. McMahon érvelésének sarokpontja az volt, hogy a szabadalom "központi gépet" említ, az internet esetében pedig ilyen nem létezik.

A BT ügyvédei úgy érveltek, hogy a "központi gép" kifejezés nem feltétlenül egyetlen gépre utal. Ezt alátámasztandó az ügyvédek a bírónő egy korábbi, az IBM szabadalmi ügyében tett állásfoglalását idézték, melyben azt mondta ki, hogy ugyanazok a szabályok vonatkoznak a különálló és az összekapcsolt tárolórendszerekre is.

McMahon azonban felhívta rá a figyelmet, hogy abban az ügyben számítógéprendszerről volt szó, nem egy központi terminálról, és ezeket botorság lenne összetéveszteni. Ráadásul az IBM szabadalma és a Sargent-szabadalom még csak távolról sem hasonlít egymásra.

A többiek is megmenekültek

A BT képviselői már korábban kijelentették, hogy az ügyet próbaperként indították, és ennek kimenetele dönt a későbbiekről. Ha a bíróság igazat adott volna a távközlési cégnek, a BT perbe hívta volna az összes többi amerikai internetszolgáltatót is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!