Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Ötmillióra büntettek egy kábelszolgáltatót

2004.12.03. 10:14
A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa szerint az EMKTV által alkalmazott általános szerződési feltételek a programcsomagok változtatására vonatkozóan egyoldalú szerződésmódosítást tesznek lehetővé. A jogsértés miatt 5 millió forint bírságot szabtak ki.
Az eljárás megindításának oka az volt, hogy az EMKTV Kft. 2003. januárjától az inflációt meghaladó mértékben emelte kábeltelevíziós szolgáltatása havi előfizetési díjait, majd 2003. tavaszán műsorkiosztását úgynevezett HONI, EURO és UNIVERZUM programcsomagokra változtatva ismételten módosította előfizetési díjait, illetve 2003. őszétől ismételten egyoldalúan változtatott műsorkiosztásán.

Jogszerű változtatás?

A versenyfelügyeleti eljárás során kiderült, hogy az eljárás alá vont 2003-as előfizetési díjmegállapítási tevékenysége nem tekinthető a törvénybe ütközően túlzott mértékűnek, és az új programcsomag bevezetésekor az EMKTV levélben kérte az előfizetői jóváhagyását.

Az EMKTV által alkalmazott tájékoztatás és véleménynyilvánítási lehetőség megfelelt a Versenytanács elvárásainak, mert a programcsomagok átalakítása előtt megfelelő határidő mellett - igazolhatóan és az átalakítás díjkihatásaival együtt - közölte az átalakításra vonatkozó, az árakra is kiható elképzeléseit a fogyasztókkal. Így az előfizetők többsége felszólamlásának hiányában jogszerűen valósította meg a programcsomagok összetételének átalakítását.

Az EMKTV 2003. őszétől ismételten egyoldalúan változtatott műsorkiosztás okairól és következményeiről előfizetőit 2003. június 23-i keltezésű levélben tájékoztatta. Az ismételt programcsomag változtatásokra alapvetően a műsorszolgáltatók magatartása miatt volt szükség, ezért jogsértés e tekintetben sem volt megállapítható. A Versenytanács az EMKTV általános szerződési feltételeit nem először minősítette gazdasági erőfölénnyel való visszaélésnek.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft