Harmincmillióra büntették a Microsoftot, a Yahoot és a Google-t

2007.12.20. 15:15
Bár a három cég már évekkel ezelőtt kitiltotta a hirdetési rendszereiből az illegális online szerencsejátékok hirdetéseit, a hét évig tartó nyomozás után most fizetniük kell azért, mert ezt késve tették meg.

Összesen 31,5 millió dollár (öt és fél milliárd forint) büntetést kapott a három nagy online birodalom, a Microsoft, a Yahoo és a Google, mert a hirdetési rendszereikbe beengedték az Amerikában illegális online szerencsejátékokkal, főként sportfogadással foglalkozó cégek hirdetéseit. A nyomozás az ügyben az FBI és az adóhatóság bevonásával 2000 óta tartott, és mire pont került az ügy végére, már mindhárom cég évek óta abbahagyta a szerencsejátékok hirdetését.

A büntetésből a Microsofté a legnagyobb rész: a 21 milliós összegben van 4,5 millió bírság, 7,5 milliót kell egy elveszett gyerekek felkutatásával foglalkozó alapítvány számlájára utalniuk, és 9 millió értékben reklámfelületet adni társadalmi célú hirdetések számára. A Yahoo büntetése 7,5 millió (ebből 4,5 szintén hirdetési felület), a Google bankszámlája pedig hárommillióval lesz soványabb, ami kevesebb, mint a cég egy nap alatt termelt tiszta profitjának a fele.

Az illegális online szerencsejáték iparának éves forgalmát hatmilliárd dollárra becsülik, és a szakértők szerint a nyereségből kiugróan sokat forgatnak vissza a cégek marketingbe.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét