Piroska
3 °C
4 °C

Betiltják az MMS-t a szaúdiak?

2002.06.13. 16:27
Szaúd-Arábia vallási rendőrségének feje a digitális képek készítésére és küldésére alkalmas új mobiltelefonok betiltását követeli, mivel azokkal titokban nőket lehet fotózni.
Szaúd-Arábia vallási rendőrsége ezen a héten több hajórakomány új multimédiás üzengetésre alkalmas mobiltelefont lefoglalt, miután - közlésük szerint - szaúdi nők lakossági bejelentés keretében panaszolták, hogy a férfiak az új készülékekkel igyekeznek befotózni csak nőknek fenntartott helyekre.

Az MMS társadalmi veszélyessége miatt a vallási rendőrség vezetője, Ibrahim Al Ghaith sürgette az új típusú mobilok betiltását sürgette a királyság hivatalos szerveinél. A hivatalos szervek közölték: nem készülnek a mobiltelefonok betiltására.

Sérti a szegregációt

A szaúdi Ericsson képviselet szerint a digitális fényképezőgéppel kiegészíthető (vagy azzal egyenesen egybeépített) MMS mobilok igen népszerűek a helyi férfiak körében.

Szaúd-Arábiában a szigorú vallási szabályok miatt a nők nyilvános helyen csak hermetikusan záró öltözetben (ún. szkafander) és eltakart arccal jelenhetnek meg. A vallási rendőrség különösen tart attól, hogy a férfiak a mobil felderítő eszközzel a nők számára fenntartott helységek közelében konspirálva még az esküvő előtt kifürkészhetik a menyasszony kilétét.

Semmit sem tiltottak be

A szaúdi vallási erők eddig az iszlám törvényekkel összeegyeztethetetlen mivoltuk miatt már követelték a műholdas televízió, az internet, a mobiltelefonok, és a telefon betiltását - céljukat egyik esetben sem érték el. MMS mobil használatáért meg senkit sem tartóztattak le Szaúd-Arábiában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!