Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Betiltják az MMS-t a szaúdiak?

2002.06.13. 16:27
Szaúd-Arábia vallási rendőrségének feje a digitális képek készítésére és küldésére alkalmas új mobiltelefonok betiltását követeli, mivel azokkal titokban nőket lehet fotózni.
Szaúd-Arábia vallási rendőrsége ezen a héten több hajórakomány új multimédiás üzengetésre alkalmas mobiltelefont lefoglalt, miután - közlésük szerint - szaúdi nők lakossági bejelentés keretében panaszolták, hogy a férfiak az új készülékekkel igyekeznek befotózni csak nőknek fenntartott helyekre.

Az MMS társadalmi veszélyessége miatt a vallási rendőrség vezetője, Ibrahim Al Ghaith sürgette az új típusú mobilok betiltását sürgette a királyság hivatalos szerveinél. A hivatalos szervek közölték: nem készülnek a mobiltelefonok betiltására.

Sérti a szegregációt

A szaúdi Ericsson képviselet szerint a digitális fényképezőgéppel kiegészíthető (vagy azzal egyenesen egybeépített) MMS mobilok igen népszerűek a helyi férfiak körében.

Szaúd-Arábiában a szigorú vallási szabályok miatt a nők nyilvános helyen csak hermetikusan záró öltözetben (ún. szkafander) és eltakart arccal jelenhetnek meg. A vallási rendőrség különösen tart attól, hogy a férfiak a mobil felderítő eszközzel a nők számára fenntartott helységek közelében konspirálva még az esküvő előtt kifürkészhetik a menyasszony kilétét.

Semmit sem tiltottak be

A szaúdi vallási erők eddig az iszlám törvényekkel összeegyeztethetetlen mivoltuk miatt már követelték a műholdas televízió, az internet, a mobiltelefonok, és a telefon betiltását - céljukat egyik esetben sem érték el. MMS mobil használatáért meg senkit sem tartóztattak le Szaúd-Arábiában.