Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Kié a kábel?

2000.09.19. 16:28
Az amerikai távközlési felügyelet, az FCC a múlt héten megkezdte a kábelrendszerekkel kapcsolatos szabályozás megtárgyalását. A távközlési ipar két éve vár a kérdés rendezésére.
Az Amerikai Egyesült Államok távközlési felügyelete, a Federal Communications Commission (FCC) az elmúlt két év folyamán nem volt hajlandó tárgysorba venni a kábelrendszereket övező problémák megtárgyalását, a hálózatok meg szépen rendben épülgettek: a dolog vége nem is lehetett más, mint egy versenyvizsgálat, amely ebben az esetben az AOL és a Time Warner összeolvadásának piaci hatásait hivatott kideríteni.

A 183 milliárd dolláros tranzakció előtt a belső források (kérik nevük elhallgatását) arról számoltak be, hogy az FCC arra hajlik, hogy legyen kötelező a kiépített kábelrendszert megnyitni a versenytársak előtt - ahogyan ez a telefonszolgáltatók esetében működik. A döntés előtt egy közvélemény-kutatásos vizsgálat folyik, hogy vajon mennyire igénylik az internet-előfizetők, hogy választhassanak szolgáltatók közül, illetve jogi vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy beavatkozhat-e az állam. A legtöbb azonban a bizottsági tagokon múlik.

Az önkormányzaté, vagy a felügyeleté az ügy?

A Warner piaci riválisai és a fogyasztóvédelmi szervezetek képviselői úgy vélték, hogy az FCC részben későn tért a tárgyra, részben pedig jelenlegi akciói is kelletlenkedésnek hatnak, hiszen az elindított vizsgálat újabb hónapokig feltartja a kábelrendszerek sorsának rendezését. Az ő véleményük szerint elsősorban Bill Kennardot hibáztatják, amiért két éve nem történt semmi a kábelrendszerek körül.

Az FCC-nek több jó oka is volt - azon kívül, hogy a kábelmonopóliumok fenntartásában érdekeltek nagy zsák pénzekkel dobálják meg őket és pártjukat -, hogy úgy tegyen, mintha a gázbekötéssel egyenrangú kérdés lenne a kábel. Az egyik, hogy utálnak regulálni, de szeretnek deregulálni. A másik, hogy egy San Franciscó-i bíróság idén júliusban döntött úgy először, hogy a kábel-internet távközlésnek számít - a döntésig a kábel a helyi önkormányzatok hatáskörébe tartozott, távközlési eszközként ellenben már az FCC felelős értük.

Pénzért, vagy pénzért sem?

Bill Kennard nem olyan érzéketlen tulok, mint amilyennek a kritika beállítja. Tavaly például rávette az AT&T-t, hogy tárgyalásba elegyedjen a kábelrendszer megnyitásáról a MindSpringgel, amely egy jól menő internetszolgáltató. Az AT&T utóbb közölte, hogy kizárólagos szerződést kötött a kábelrendszer használatára saját leánycégével az Excite At Home-mal, de a szerződés lejártakor, 2002-ben megnyitja a rendszert a riválisok előtt.

Kennard diadalmasan közölte, hogy a piac megoldotta a problémát.

Ellenfelei azonban egészen más precedenst idéznek azzal kapcsolatban, hogy miként működhet a piac. Konkrétan azt az esetet, amikor a Time Warner levette a konkurens tévétársaság ABC műsorát kábelrendszeréről New Yorkban, Los Angelesben, és Houstonban. Az ABC tulajdonosa a Walt Disney érthetően nehezményezte ezt, de egy peres fenyegetés hatására helyreállt a korábbi állapot.

Ráérnek arra még

Az FCC szeptember 14-i tárgyalásán a nem született konkrét döntés arról, hogy nyílttá teszik-e a kábelrendszereket. A szavazást elhalasztották, miután egy bizottsági tag, Gloria Tristani kérte, hogy várjanak vele az AOL - Time Warner egyesülésével kapcsolatos vizsgálat lezárultáig. Tristani közleményében úgy fogalmazott, hogy a két kérdéskör szervesen összefügg, ezért nem lehet róluk külön dönteni. Az AOL - Time Warner egyesülés megvitatásáig, - amelyre október 12-én kerül sor - tehát pihen a kábelhálózat, és álmában rángatózik egy kicsit.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!