Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Bandaháborúk a netkávézókban

2003.01.03. 12:18
Egyre gyakoribbak Los Angelesben és környékén a netkávézókban az erőszakos cselekmények, legutóbb egy Counter-Strike-parti torkollt bandaháborúba. Egy közeli kisvárosban szinte rendszeresnek mondhatók a késelések, tavalyelőtt decemberben pedig egy Quake III-küzdelem után az egyik játékos csavarhúzóval ütötte át ellenfele koponyáját.
Fémszékekkel és vascsövekkel csapott össze hétfőn két banda Los Angeles egyik külvárosában, Northridge-ben egy netkávézóban. Az összetűzés egy Counter-Strike-parti során robbant ki, melyen körülbelül száz ember volt jelen. Egy tizenévest lábon lőttek, társát pedig székkel verték fejbe. Júliusban egy 19 éves fiatalembert a lakása előtt lőttek le, mikor hazafelé tartott ugyanebből a kávézóból egy LAN-parti után.

Egy Los Angeles-i tanácstag, Dennis Zine a hétfői eset után vizsgálatot kezdeményezett. Egy jövő heti meghallgatáson indítványozni fogja, hogy a Los Angeles-i rendőrség készítsen egy jelentést a város internetkávézóiban tapasztalható erőszakról, írta a Reuters.

Csavarhúzóval

Az Orange megyében, Los Angelestől délre található Garden Grove kisvárosban június óta több mint háromszáz alkalommal hívták ki a rendőrséget a helyi internetcafékba. Az üzletekben szinte rendszeresnek mondhatók a késelések, 2001 decemberében pedig gyilkosság is történt: az egyik játékos egy Quake III-küzdelem után csavarhúzóval ütötte át ellenfele koponyáját, aki azonnal meghalt.

A város elrendelte, hogy a kávézóknak biztonsági őröket kell állítaniuk éjszakánként, nem tarthatnak nyitva hajnali kettőnél tovább, és biztonsági kamerákat kell felszerelniük. Fiatalkorúak legfeljebb este nyolcig tartózkodhatnak az üzletekben.

Ázsiai kapcsolat

Az Orange megyei erőszakos eseményeket ázsiai bandák háborújával hozták összefüggésbe. A csavarhúzós gyilkosság is Garden Grove koreai negyedében történt, amelynek 21 internetkávézójában a hálózatban játszott lövöldözős játékok jóval népszerűbbek a webnél. A northridge-i csatát is a rendőrség ázsiai bandák ügyeivel foglalkozó részlege vizsgálja.

Zine elmondta: meggyőződése, hogy a kávézók veszélyessé váltak a gyakran ott tartózkodó kiskorúak számára. Hozzátette, hogy a további lépések elsősorban a rendőrség jelentésétől függenek, megtörténhet, hogy a netkávézók látogatása életkorhoz lesz kötve, de jobb világítást vagy egyes napszakokban kötelező biztonságiőr-állítást is elrendelhetnek. A Counter-Strike-ot egyébként Amerikában csak 17 év felettieknek ajánlják. A város a hagyományos játéktermekre már vezetett be szabályozást: évente működési engedélyt kell kérniük a rendőrségtől, és költözés esetén illetéket kell fizetniük.