Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-6 °C
5 °C

Ellencsapás a privátszférára?

2001.09.13. 17:18
Néhány órával a Világkereskedelmi Központ elleni terrortámadás után FBI-ügynökök jelentek meg a nagyobb amerikai internetszolgáltatóknál, és a "húsevő" néven elhíresült internetlehallgató-berendezéseket telepítettek. Civil jogvédő szervezetek szerint a hálózati forgalom válogatás nélküli lehallgatása totalitárius módszer, ugyanúgy sérti a demokráciát, mint a terrorizmus.
A Coup együttes CD-borítója egy hónapja készült
Az FBI által kifejlesztett "Carnivore" internetlehallgató szoftvert eddig hivatalosan nem használták, a szolgáltatók hálózatára csak bírósági engedéllyel installálható. A szoftver az ügynökök által megadott kulcsszavak alapján szűri az információforgalmat, az eredményt pedig hordozható merevlemezre menti. Mivel a privátszféráért aggódó szervezetek erősen kritizálták a rendszert, nevét tavasszal a semmitmondó "DCS1000"-re változtatták. Az internetlehallgatás hatékonysága azonban kérdéses, hiszen a terroristák titkosítják üzeneteiket: februárban az amerikai hírszerzés arról tájékoztatott, hogy Oszama bin Laden és köre az üzenetet grafikus formába rejtő szteganográfiához fordult, és nyilvános weboldalakra tett semmitmondó képek segítségével levelezik.

A szimulátorjátékok is gyanúsak

Az internetszolgáltatók mindeddig ellenálltak a "húsevő" telepítésének, a rendkívüli helyzetben azonban nem tiltakozhattak. A Hotmail adatokat szolgáltatott ki több arab nyelvű levelezőről, a névtelen és lenyomozhatatlan levelezést lehetővé tévő anonimizáló szolgáltatások pedig leálltak, attól tartva hogy bűnrészességgel vádolják majd őket. Ez egyáltalán nem elképzelhetetlen: a bűnbakkeresés ott tart, hogy az arabok elleni uszítás, gyűlöletkeltés öntötte el az internetes fórumokat, sőt többen nyilvánosan felvetették a valósághű repülőgépszimulátorok - például a Microsoft Flight Simulator - gyártóinak felelősségét is, merthogy nyilván ilyesmin gyakoroltak a kamikáze pilóták.

A terrortámadás a kriptográfia és a titkosítószoftverek körül zajló vitában is fordulatot hozhat: a privátszféra védelmezői mindeddig sikerrel védték ki, hogy a kormányzat egyszerűen megtiltsa vagy visszafejthetővé tegye a titkosított kommunikációt, az FBI azonban régen hangoztatja, hogy a feltörhetetlen titkosítás lehetővé teszi a Hamasz, a Hezbollah és az al-Kuaida terrorszervezetek zavartalan kommunikációját. A jogvédők szerint viszont a terroristák akkor is titkosítani fognak, ha azt az USA betiltja: a lépés csak az átlagpolgárok privátszférájára volna veszélyes.

Ne tegyünk szívességet a terroristáknak!

John Perry Barlow
John Perry Barlow, az Electronic Frontier Foundation (EFF) "cyberjogvédő" szervezet társalapítója nyílt levélben szólította fel az amerikai polgárokat, hogy ne engedjék eluralkodni a megfigyelési mániát, mert a terroristák célja éppen a demokratikus vívmányok megsemmisítése, és a totalitarianizmus kikényszerítése volt. "Ne tegyük meg nekik ezt a szívességet! Ne féljünk semmitől! Éljünk szabadon!" - írta Barlow, aki a Reichstag a náci hatalomátvételhez vezető felgyújtásához hasonlította a terrortámadást.

Barlow alternatív technológiai megoldásokat javasolt a terrorizmus elleni védekezésre: a pilóta kezét azonosító biometrikus szenzort a repülőgépek botkormányára, a repülőút alatt lezárt pilótafülkét kevlárborítással, és bénítófegyverrel felszerelt civil ruhás rendőrt az utastérbe. "Senki nem töri a fejét okos megoldásokon. Csak azt hallom, hogy fogjunk egy nagy kalapácsot, és üssünk még nagyobbat vele" - írja Barlow, aki úgy érzi, hogy bosszú helyett igazságtételre volna szükség.

Mobilhálózatokat figyelhet a Carnivore
Az amerikai szövetségi nyomozók várhatóan már októbertől figyelni kezdik a drótnélküli kommunikációs hálózatok adatforgalmát, közölte aggodalmát a mobiltelefonos és internetes szövetség (Cellular Telecommunications & Internet Association). Az FBI a korábban Carnivore, most DCS1000 néven futó internetes forgalmat figyelő rendszer használatát kiterjeszthetik a mobil hálózatokon küldött e-mailek és egyéb szöveges üzenetek ellenőrzésére is. A CTIA attól tart, hogy a hivatal a drótnélküli adatkommunikáció egységes kormányzati felügyeletének kidolgozása nélkül saját kezébe veszi a dolgok irányítását. A távközlési felügyelet szeptember 30-ig várja a DCS1000 működési tervének kidolgozását, de elképzelhető, hogy meghosszabítja a határidőt. Az FBI nem nyilatkozott, használták-e már a rendszert mobiltelefonok megfigyelésére.


  • Eladnék
  • Hírek