Zsuzsanna
-2 °C
13 °C

Creative Commons Magyarországon

2005.10.16. 13:56
A többek között a kulturális hozzáférés és az új médiatechnológiák viszonyát vizsgáló kétnapos Re:aktivizmus konferencia záróeseményén, szombat este bemutatkozott a Creative Commons Magyarország. A szerzői jogok az interneten sokszor túlhaladottnak tűnő rendszerét a megváltozott technológiai környezethez igazítani kívánó nemzetközi mozgalom hazai aktivistái az interneten közzétették a Creative Commons honosított, magyar nyelvű licenceit.
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Média Oktató és Kutató Központja (MOKK), a Central European University (CEU), az Open Society Institute és a philadelphiai Annenberg School for Communication együttműködésében péntek-szombaton a CEU-n kétnapos nemzetközi konferencia zajlott arról, hogy az új média technológiái hogyan változtatták meg a társadalmi kommunikáció csatornáihoz való hozzáférés feltételeit. A Re:activism című konferencia és workshop e megváltozott hozzáférési viszonyok hatásait vizsgálta a társadalmi, politikai és kulturális aktivizmus keretein belül. A konferencián közel száz kutató, aktivista és művész - köztük Larry Lessig, a Creative Commons és Jimmy Wales, a Wikipedia.org alapítója - vett részt a világ minden pontjáról Indonéziától Nigérián át az Egyesült Államokig.

#alt#
Bodó Balázs (CC Magyarország) és Larry Lessig
A konferencia záróeseményeként bemutatkozott a Creative Commons Magyarország: a webet böngészve egyre gyakrabban találkozhatunk a Creative Commons (CC) logójával különböző írások, fotók, filmek és zenék mellett, amely e művek a szabadabb felhasználását engedélyezi. Az eredetileg amerikai non-profit kezdeményezés mára nemzetközi mozgalommá nőtt, néhány év alatt több mint harminc ország csatlakozott hozzá. Magyarország a Creative Commons honosított, magyar nyelvű licenceinek közzétételével csatlakozott hivatalosan e nemzetközi kezdeményezéshez - a bemutatkozó rendezvényen Larry Lessig, a Stanford egyetem jogászprofesszora, a Creative Commons egyik ötletgazdája is beszédet mondott. Lessig "Szabad kultúra" című könyvének magyar fordítását is bemutatták: a CC-licensz alá eső könyv egyszerre jelent meg a könyvesboltok polcain, és letölthető formában az interneten.

Licenc által szabadon

Az egyes szellemi alkotások hagyományosan automatikusan a szerzői jog védelme alá esnek, azaz megszületésük pillanatától többszörözésük, megosztásuk és további művek alapanyagául történő felhasználásuk, "remixelésük" is a szerző engedélyéhez kötött. Ugyanakkor az internet és az új médiatechnológiák megjelenése e felhasználási formákat minden korábbinál gyorsabbá, hatékonyabbá és népszerűbbé tette, s megváltoztatta a kulturális termelés és hozzáférés kereteit. Ma gyakran előfordul, hogy zenészek, írók, filmesek arra buzdítják közönségüket, hogy töltsék le, használják fel és osszák meg másokkal műveiket. Egyesek ettől ismertségük növekedését, megrendeléseket és felkéréseket várnak, mások kulturális margináliákban utaznak, és egyébként sem számítanak arra, hogy valaha is piaci alapon terjeszthetőek lennének alkotásaik. Vannak olyanok is, akik azért "eresztik szabadon" alkotásaikat, hogy ne vesszenek feledésbe, sokáig elérhetőek maradjanak a közönség számára, vagy beépülhessenek a jövőben születendő művekbe.

BME MOKK
A nemzetközi Creative Commons szervezet hivatalos magyarországi partnerintézménye a Budapesti Műszaki Egyetemen működő Média Oktató és Kutató Központ (MOKK). A MOKK a BME és a Magyar Telekom együttműködésében létrehozott, új média fejlesztésekkel és szocio-kulturális kontextusukkal, következményeikkel foglalkozó interdiszciplináris kutatóközpont. A MOKK a hazai közszféra olyan projektjeiben működik közre, mint a Nemzeti Audiovizuális Archívum és a Nemzeti Digitális Archívum. A MOKK kutatói e projektek kapcsán találkoztak a Creative Commons mozgalommal, s találták azt e digitális archívumok természetes jogi keretének. A MOKK számítógépes nyelvészeti, szemantikai projektjeinek eredményei CC licenc alatt érhetőek el.
Azok, akik ma műveikhez szabadabb hozzáférést kívánnak engedni, a Creative Commons licencek segítségével könnyedén és különösebb jogi jártasság nélkül is pontosan megszabhatják és feltüntethetik, hogy mások milyen feltételekkel használhatják fel műveiket. Egyszerű nyilatkozattal engedélyezhetik alkotásaik többszörözését, átdolgozását vagy terjesztését, és rendelkezhetnek az esetleges üzleti célú felhasználások mikéntjéről is.

A Creative Commons nem áll szemben a szerzői jog rendszerével, ellenkezőleg: kiegészíti, sőt magába foglalja azt - Larry Lessig az Indexnek úgy fogalmazott, hogy a jogvédett műveket letöltögető "kopirájt-anarchistákat" nem támogatják, a "polgári engedetlenségi mozgalom" célja a szerzői jogi törvények kiegészítése, illetve megváltoztatása. A CC a szerzői jog manapság gyakran háttérbe szoruló feladataira - a szellemi alkotás ösztönzésére és az egyetemes kultúra értékeinek megóvására - összpontosítva kínál alternatív megoldást azon szerzők számára, akik műveik szabadabb terjesztését választják. Az alkotók vagy archívum-gazdák szándéka szerint kapukat nyithat ott, ahol a teljes körű automatikus szerzői jogi védelem nehezítené az információ gyorsabb terjedését, a korábbi szellemi értékekre épülő kreativitást és a múltban keletkezett, archív kulturális termékekhez való hozzáférést.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!