Kampány az online cenzúra ellen

2006.06.02. 16:00
Az Amnesty International szerint az online cenzúra új fenyegetés a szabadság ellen. Az online petíció aláírásait az ENSZ novemberben megrendezendő internetes konferenciája elé borítják.
Az Amnesty International (AI) alapításának 45. évfordulóján Irrepressible (elnyomhatatlan) néven kampányt indított az online cenzúra ellen. Az emberi jogi szervezet vasárnap arra szólította fel a világháló használóit, hogy csatlakozzanak az AI petíciójához.

Ebben arra szólítják fel a kormányokat, hogy fejezzék be a weboldalak cenzúrázását. Az érintett vállalatok hagyjanak fel a hivatalos véleménnyel ellentétes megnyilvánulások elnyomásával. Az aláírók listáját az AI novemberben, az internet jövőjéről rendezett ENSZ-konferencián kívánja bemutatni.

Bezárják a másként gondolkodókat

Az online cenzúra új fenyegetést jelent a szabadságra nézve, idézte az APA hírügynökség az AI közleményét. Hasonló gyakorlatot jelentettek többek közt Kínából, Tunéziából, Vietnamból, Iránból és a Maldív-szigetekről.

"Ismert előttünk, hogy a kormányok cenzúrázzák az internethez való hozzáférést, illetve bezárnak embereket, mert a demokráciáról és a szabadságról beszélnek" - jelentette ki Kate Allen, az AI nagy-britanniai igazgatója.

A nagy cégek besegítenek

Nemzetközi cégeknek egyre gyakrabban róják fel, hogy támogatják a cenzúrát. A Yahoo például állítólag olyan információkkal látta el a kínai hatóságokat, amelyek hozzájárultak egy disszidens letartóztatásához. A Google kereső a politikailag érzékeny tartalmakat eleve kizárja a kínai oldalairól.

Az AI az új kampányát a brit Observer napilapban reklámozta. 1961-ben ugyanebben a lapban szólította fel a kormányokat Peter Benenson, hogy fejezzék be az eltérő politikai vélemények üldözését. A cikk vezetett annak idején az AI megalapításához.

Időközben a szervezetnek több mint 100 országban 1,8 millió tagja és támogatója van. Kezdetben az AI a politikai foglyok érdekében tiltakozó levelekkel bombázta a kormányokat. Az emberi jogi jogsértésekről szóló rendszeres beszámolóik komoly nemzetközi nyomás alá helyezik a megvádolt országokat.  • Bérelnék
  • Bankszámla