Ágnes
-1 °C
2 °C

Olaszországban legális a konzolchippelés

2004.01.26. 12:54
Egy olasz bíróság úgy határozott, hogy törvényes eljárás módosító chippel ellátni a PlayStation 2-ket, ezzel ugyanis "elkerülhető a monopolhelyzet" - írta a Gamesindustry.biz.
A per azzal indult, hogy az olasz hatóságok chippelt Playstation 2-ket foglaltak le. A bíróság szerint az akció törvénytelen volt, ugyanis a határozat szerint a chipek arra valók, hogy segítségükkel "elkerülhető legyen a monopolhelyzet és növelni lehessen a PlayStation képességeit".

Abszurd

A bíróság "abszurdnak" nevezte a Sony abbéli próbálkozásait, hogy korlátozza a PS2 használatát. A konzolon ugyanis nem lehet futtani más geográfiai régiókból származó termékeket vagy nem hivatalos szoftvereket.

A döntés arra az olasz törvényre támaszkodott, mely szerint a vállalatoknak nincs joguk korlátozni termékeik használatát, miután azokat eladták. "Ez egy kicsit olyan, mintha a Fiat nem engedné, hogy Európán vagy városon kívül vezessék az autóit" - kommentálta döntését a bíróság.

Mindez nem túl jó hír a konzolgyártóknak, ugyanis az ők általában - főleg a bevezetési időszakban - veszteséggel árulják a hardvertermékeiket, a bevételek így elsősorban a szoftverekből származnak. Az ítéletnek további következményei is lehetnek az országban, lehet számítani például a DVD-lejátszók a régiókódjainak megszüntetésére.