Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Retró illegál?

2000.10.19. 11:08
Létezik az interneten egy jól szervezett és lelkes közösség, amely rajong a nyolcvanas évek számítógépeiért és játékaiért nemkülönben. Most rájuk járhat rúd, igen, a szerzői jogi.
ZX Spectrum
Akinek van, az egy poros szatyorhalom vagy egy köteg Pajtás alól emeli ki gyermekkora legjobb számítógépét, legyen az Commodore 64 vagy Sinclair Spectrum; akinek nincs az letölt egy emulátor programot az internetről, amely új számítógépen produkálja a régit, majd a hozzávaló oldskool (régimódi) játékokat, és nosztalgiázik.

Elindul a Donkey Kong, az Elite, vagy a Wild West (konkrétan egyikre sem emlékszem), és a zene első taktusaira a felhasználó tekintete elhomályosul, tenyerén gyöngyözni kezd az izzadság, és az jó.

Nincs olyan, hogy régi játék

A retró játékok körül kialakult műkedvelő internetes közösség felhalmozott készletéből minden nyolcvanas években futott programot le lehet tölteni, egyelőre.

Aki most kedvet kapott, hogy korai kedvencei letöltögetésébe kezdjen, az torpanjon meg egy pillanatra (vagy ne, magánügy), a régi játékok letöltése és futtatása ugyanis illegális.

,,Nem vagyok jogász, de szerintem a nyolcvanas években íródott játékokra is vonatkozik a szerzői jogvédelem." - mondja Paul Burgin, a Dragon 32 emulátor írója.

Régi játék
A befordult állat az ókori hősre támad
Ebbéli véleményét Terry Anslow, egy brit szórakoztatóipari érdekvédelmi szervezet szóvivője is megerősíti: ,,Az ilyen játékok letöltése is bűncselekmény." Hasonlóan vélekedik az amerikai IDSA (Interactive Digital Softare Association) szóvivője is: ,,a szerzői jogok természetesen ezekre a játékokra is vonatkoznak, akkor is, ha már semmilyen üzlet polcán nem találhatóak meg."

A Sinclair jogokat birtokló Amstrad fő szoftvertervezője, Cliff Lason úgy nyilatkozott, hogy cége nem bánja a retrót és a letöltéseket, ellenben nyugtalanítják az emulátor szoftverek, amelyek nyilvánvalóan jogsértésre vannak írva, és ha nem lennének, akkor más megoldás híján régi Sinclaireken játszanának a retró-őrültek.

Jogi szabályozás nélkül

A jogtiprás miatt lázadni természetesen elsősorban a régi játékok kiadóinak és íróinak joga, de ők nem nagyon jelentkeznek, kivéve az Amstrad amúgy árnyaltnak mondható véleményét a témáról.

Magyarországon a fent említett okokon kívül azért sem kell a jámbor retróistának a testére szigszalagozott kazettákkal elbujdosnia, mert itthon egyelőre nem érdeklődik utánuk senki.

Urbán Tamás, az ORFK Kommunikációs Igazgatóságának munkatársa az Index kérdésére közölte, hogy az Internet Figyelő Szolgálata eddig nem foglalkozott a régi játékok internetes terjesztésével, amelynek egyik oka, hogy az IFSZ nem rendelkezik önálló nyomozati jogkörrel, a másik pedig, hogy az ,,internettel kapcsolatos jogi szabályozás jelenleg nem olyan állapotú, hogy egyértelműen minden kérdést annak alapján meg lehetne ítélni".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!