Jusztina
1 °C
16 °C

Képvadászok

2000.09.07. 09:54
A kasseli illetőségű Cobion vállalat arra specializálódott, hogy képeket találjon meg az interneten. A cég ipari megbízásokat fogad el, amelyek alapján szerzői jogok megsértői és kalóztermékek gyártói után nyomoz. Munkájukat nagyobb hatékonysággal végzik, mint bármely nyilvános keresőszolgáltatás.
A három fiatal német cégtulajdonos számítógépközpontja naponta 50 millió képet vizsgál meg az interneten. Az egykori matematikushallgatók illegálisan használt márka- és cégjelzések utány nyomoznak. Ők fejlesztették ki a világ első képfelismerő szoftverét, amely a kép elemzésekor lemásolja az agy működését. A jövőben a szoftvert mozgóképek elemzésére is fel akarják használni.

A program az agy működését szimulálja

"Képesek vagyunk megnézni, hogy egy Fidzsi-szigeteki weboldalon bemutatott futballisták pólóján rajta van-e egy neves márka jele" - mondta Jörg Lamprecht, a Cobion ügyvezető igazgatója.

A számítógépek pixelről pixelre átvizsgálják az interneten használt illusztrációkat, keresve a kérdéses objektumot. Ennek során először kiválogatják a képeket, amelyeken a kívánt színben és formában előfordul a szimbólum. A találati pontosság tetszőlegesen megválasztható. Márkajelek után nyomozva például az erősen hasonlatos jelzéseket is ki lehet gyomlálni.

"Az volt a vágyunk, hogy olyan szoftvert fejlesszünk ki, amely szöveg helyett képekre keres" - mondta Lamprecht. Két hallgatótársával olyan programokat barkácsolt a kasseli egyetemen, amelyek az agy működését szimulálták. "Azt akartuk, hogy lásson a gép."

A német kormány kérésére horogkeresztes oldalak számát mérték

"Azt akartuk, hogy lásson a gép."
Az első programmal palackozógépek munkáját ellenőrizték, hogy a fogyaszthatóság dátuma jó helyre került-e. Egy másik alkalmazás gyógyászati céllal készült: rákos sejtek számlálására és összehasonlítására volt képes. A saját céget 1997-ben alapították, és ma már 50 munkatársuk van Kasselben és San Franciscóban.

Az internet használatért havonta 100 ezer márkát (13,2 millió forintot) fizetünk - mondja a 30 éves cégtulajdonos. A Cobion jelenleg 500 számítógépét négy üvegszálas kábel köti össze négy internetszolgáltatóval. Az internet ilyen növekedési üteme mellett (napi egymillió új weboldal) a kasseli képvadászok folyamatosan új számítógépeket állítanak rendszerbe. Eddig még képesek voltak követni az on-line tartalom bővülését.

Az újszerű technológiát olyan cégek veszik igénybe, akik a termékeikkel visszaélő kalózok nyomára akarnak bukkanni. A sportszergyártók például a márka megtévesztő használatát szeretnék kizárni, egyes gyógyszergyárak pedig az interneten terjesztett, koppintott gyógyszerek miatt aggódnak.

A Cobion a német szövetségi kormány megbízásából néhány óra alatt 50 ezer horogkeresztet talált a világhálón, és az eredményt átadták a bűnügyi rendőrségnek. A Vöröskereszt és több civil kezdeményezés megbízásából eltűnt gyerekek képét keresik az interneten, az olimpia alatt pedig az illegálisan használt olimpiai logók után nyomoznak majd.