Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Képvadászok

2000.09.07. 09:54
A kasseli illetőségű Cobion vállalat arra specializálódott, hogy képeket találjon meg az interneten. A cég ipari megbízásokat fogad el, amelyek alapján szerzői jogok megsértői és kalóztermékek gyártói után nyomoz. Munkájukat nagyobb hatékonysággal végzik, mint bármely nyilvános keresőszolgáltatás.
A három fiatal német cégtulajdonos számítógépközpontja naponta 50 millió képet vizsgál meg az interneten. Az egykori matematikushallgatók illegálisan használt márka- és cégjelzések utány nyomoznak. Ők fejlesztették ki a világ első képfelismerő szoftverét, amely a kép elemzésekor lemásolja az agy működését. A jövőben a szoftvert mozgóképek elemzésére is fel akarják használni.

A program az agy működését szimulálja

"Képesek vagyunk megnézni, hogy egy Fidzsi-szigeteki weboldalon bemutatott futballisták pólóján rajta van-e egy neves márka jele" - mondta Jörg Lamprecht, a Cobion ügyvezető igazgatója.

A számítógépek pixelről pixelre átvizsgálják az interneten használt illusztrációkat, keresve a kérdéses objektumot. Ennek során először kiválogatják a képeket, amelyeken a kívánt színben és formában előfordul a szimbólum. A találati pontosság tetszőlegesen megválasztható. Márkajelek után nyomozva például az erősen hasonlatos jelzéseket is ki lehet gyomlálni.

"Az volt a vágyunk, hogy olyan szoftvert fejlesszünk ki, amely szöveg helyett képekre keres" - mondta Lamprecht. Két hallgatótársával olyan programokat barkácsolt a kasseli egyetemen, amelyek az agy működését szimulálták. "Azt akartuk, hogy lásson a gép."

A német kormány kérésére horogkeresztes oldalak számát mérték

"Azt akartuk, hogy lásson a gép."
Az első programmal palackozógépek munkáját ellenőrizték, hogy a fogyaszthatóság dátuma jó helyre került-e. Egy másik alkalmazás gyógyászati céllal készült: rákos sejtek számlálására és összehasonlítására volt képes. A saját céget 1997-ben alapították, és ma már 50 munkatársuk van Kasselben és San Franciscóban.

Az internet használatért havonta 100 ezer márkát (13,2 millió forintot) fizetünk - mondja a 30 éves cégtulajdonos. A Cobion jelenleg 500 számítógépét négy üvegszálas kábel köti össze négy internetszolgáltatóval. Az internet ilyen növekedési üteme mellett (napi egymillió új weboldal) a kasseli képvadászok folyamatosan új számítógépeket állítanak rendszerbe. Eddig még képesek voltak követni az on-line tartalom bővülését.

Az újszerű technológiát olyan cégek veszik igénybe, akik a termékeikkel visszaélő kalózok nyomára akarnak bukkanni. A sportszergyártók például a márka megtévesztő használatát szeretnék kizárni, egyes gyógyszergyárak pedig az interneten terjesztett, koppintott gyógyszerek miatt aggódnak.

A Cobion a német szövetségi kormány megbízásából néhány óra alatt 50 ezer horogkeresztet talált a világhálón, és az eredményt átadták a bűnügyi rendőrségnek. A Vöröskereszt és több civil kezdeményezés megbízásából eltűnt gyerekek képét keresik az interneten, az olimpia alatt pedig az illegálisan használt olimpiai logók után nyomoznak majd.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!