Sára, Márió
2 °C
6 °C

Ez a Comdex nem az a Comdex

Szerdán nyílik meg a budapesti SAP rendezvénycsarnokban a Comdex Hungary információtechnológiai és telekommunikációs szakvásár. A rendezvény fővédnöke Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter, az eseményen számos kisebb cég mellett olyan multinacionális vállalatok is részt vesznek, mint a Nokia, az UPC vagy az LG Electronics. A magyar Comdexnek azonban szervezői szerint "semmi köze" az ismert nemzetközi rendezvényhez. Egy jogi szakértő szerint a védjegy tulajdonosa, az amerikai Key3Media akár eljárást is indíthat védjegybitorlás miatt.
A rendezvényt szervező Syma Expo Kft. sajtószóvivője, Martin Kovács Miklós lapunk kérdésére közölte, hogy a Comdex Hungary kiállításnak "semmi köze" az ismert Comdex szakvásárhoz, a név használata azért lehetséges mégis, mert a nemzetközi Comdex vásárokat szervező amerikai Key3Media nem terjesztette ki Magyarországra a védjegyoltalmat.

A budapesti eseménynek semmi köze a nemzetközi Comdex vásárokat szervező Key3Media céghez, erősítette meg információnkat a Key3Media kommunikációs ügynöksége, a New York-i FitzGerald Communications munkatársa. Mint mondta, a Key3Media világszerte számos számítástechnikai vásárt szervezett és szervez Comdex néven, a budapesti Comdexhez azonban nem adták hozzájárulásukat. Arra a kérdésre, hogy indítanak-e szerzői jogvitát a Comdex védjegy ügyében, egyelőre nem kívánt válaszolni a cég.

Jóhiszeműen használják

A Comdex védjegy bejegyzését 1998-ban kezdeményezte a HRP Hungary Kft. számítógép-nagykereskedelmi cég, a bejegyzés a szokásos egy éves vizsgálat után 1999-ben történt meg, mondta el lapunknak Hemberger Sándor, a Syma Expo igazgatója. Hangsúlyozta, hogy az egy éves vizsgálati idő alatt az amerikai cég nem élt kifogással a védjegy bejegyzését illetően.

Hembergert, aki egyébként nyolc éven keresztül szervezte az IFABO vásárokat, a HRP Hungary kereste meg a rendezvény ötletével. A Syma Expo egy évre (2003-ra) vásárolta meg a HRP-től Comdex név és a comdex.hu domain használati jogát. Hemberger hozátette: részükről teljesen jóhiszemű a név használata.

A rendezvény fővédnöke Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter. Sashegyi Zsuzsanna, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium sajtófőnöke lapunknak elmondta, tudomásuk volt róla, hogy a Comdex Hungary nem azonos a hasonló nevű nemzetközi rendezvénnyel. A minisztériumot tájékoztatást kapott a Syma Expótól, a cég dokumentumokkal igazolta, hogy a védjegy jogszerűen lett Magyarországon bejegyezve.

Korábbi védjegy

A védjegyek és földrajzi árujelzők oltalmáról szóló 1997-es törvény szerint nem részesülhet védjegyoltalomban "a megjelölés, amelyet a fogyasztók összetéveszthetnek a korábbi védjeggyel a megjelölés és a védjegy azonossága vagy hasonlósága, valamint az érintett áruk, illetve szolgáltatások azonossága vagy hasonlósága miatt".

Korábbi védjegynek minősül a törvény szerint "az a megjelölés is, amely az ipari tulajdon oltalmára létesült Párizsi Uniós Egyezmény alapján - lajstromozásától függetlenül - korábban vált belföldön közismert védjeggyé". (Az 1883-ban létesült Párizsi Uniós Egyezmény a nemzetközi iparjogvédelmi együttműködés alapdokumentuma, Magyarország 1909 óta tagja.)

Egy Indexnek nyilatkozó jogi szakértő szerint megeshet, hogy a szabadalmi hivatal az ellenőrzések ellenére bejegyez egy külföldön már használt védjegyet, de a külföldi jogtulajdonos ilyen esetekben úgynevezett védjegytörlési eljárást indíthat.