Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Per alatt a compfair.hu

2000.09.06. 00:48
A Compfair rendezője, a Compexpo fogyasztók megtévesztése miatt eljárást kezdeményezett az Extra 7 Bt ellen, amiért szerinte a cég jogellenesen használja a www.compfair.hu domaint. A Compexpo a domaint regisztráló Telnet Magyarországot is perbe fogta, amely jó hírnév megsértése miatt ellenkereset beadását fontolgatja. A compfair.hu érvényes lapengedéllyel került az Extra 7 tulajdonába, ám azóta a Compexpo is jogot formált rá védjegyével.
Az őszi Compfair informatikai kiállítást rendező Compexpo a fogyasztók megtévesztése miatt pert indított az Extra 7 Bt ellen, amiért szerinte az jogellenesen használja a www.compfair.hu domaint. A Compexpo emellett az Informatikai Vállalkozások Szövetsége Etikai Bizottságához és az Internet Szolgáltatók Tanácsát (ISZT) is megkeresi jogorvoslatért.

A Compexpo sajtóközleménye szerint azért kényszerült perre, mert a domain visszaszerzéséről folytatott tárgyalások eredménytelenek maradtak. Gautier Tamás az Extra 7 Bt vezetője az Indexnek azt nyilatkozta, semmiféle tárgyalás nem történt a két cég között. Gautier elmondta, a Compexpo tavaly hivatalos levélben ugyan megkereste, ám ez egy felszólítást tartalmazott, hogy nyolc napon belül adja át a domain tulajdonjogát és a compfair@compfair.hu címre érkezett emaileket, amit elutasított.

A Compexpo idén nyáron közvetítőn keresztül emailben adott vételi ajánlatot a domainre, ám ezt az Extra 7 Bt nem tartotta megfelelőnek. A céget tavaly többen megkeresték vásárlási szándékkal a compfair.hu ügyében, amiket rendre visszautasított. Gautier szerint a domain nem eladó, megvételét ezért nem is kínálta fel a Compexpónak, rosszhiszemű felhasználása pedig nem bizonyítható, mivel a címen jelenleg semmi nem látható, átirányítás nem történt.

Az Extra 7 Bt lapengedéllyel regisztrálta be a domaint online újság indításának szándékával, amely azonban az eltelt egy év alatt nem indult el. A cég vezetője nem nyilatkozott a jelenleg novemberi indulásra tervezett lap várható tartalmát illetően, és azt is lehetségesnek tartja, hogy ez az időpont tovább csúszik. Gautier, a Telnet Magyarország tartalomfejlesztési igazgatója a késedelmet azzal magyarázta, munkája annyira lefoglalja, hogy a compfair.hu mellett más beütemezett lapot sem tudott elindítani.

A Compexpo az Extra 7 Bt mellett a domaint regisztráló Telnet Magyarországot is perbe fogta. Nemes Dániel, a Telnet vezérigazgatója az Indexnek elmondta, nem érti, miért került perbe cége, és ezért ellenkereset beadását fontolgatja jó hírnév megsértése miatt. Nemes úgy véli, a domainregisztrátor felelőssége a formanyomtatványok ellenőrzéséig terjed, ezért még egy jogsértő domain regisztrációja esetén sem lehetne felelősségre vonni. Az Extra 7 Bt azonban jogszerűen regisztrálta a címet, éppúgy, mint többezer másik ügyfelük, így alaptalan a Compexpo támadása.

Domain-regisztráció egykor és most
Az idén márciusban bevezetett domain-liberalizáció előtt cégnév, védjegy vagy lapengedély birtokában lehetett domaint beregisztráltatni. Így kerülhetett például az Altavizsla Bt. és nem a Matávnet tulajdonába az altavizsla.hu, de ezzel a módszerrel szerezte a Prim Kft a kgb.hu, a cia.hu vagy az fbi.hu címeket is. A liberalizáció után cégnevhez vagy védjegyhez köthető nevet egy-két napon belül, minden egyéb nevet két hét várólistás "próbaidő" után jegyez be az ISZT.

A számítástechnikai vásárt szervező Compexpo még 1998-ban próbálta meg bejegyeztetni a compfair.hu-t, kérelmét azonban elutasították, mivel nem felelt meg az akkori domain-regisztrációs szabályoknak. A Compexpo a Magyar Szabadalmi Hivatalban kezdeményezte a Compfair védjegy bejegyzését, amely azonban több mint egy évet vett igénybe, így az Extra 7 Bt 1999 augusztusában az NKÖM-nél nyilvántartásba vett Compfair című lappal bejegyezhette a domaint.

Az ISZT márciusban megszüntette az ellenőrizhetetlen hitelű, lapengedéllyel igényelhető domain-regisztrációt, de ezzel nem szűnt meg a korábban ezekre kiadott domainek érvényessége. A compfair.hu ügyében várhatóan állást foglal a domainvitákban ítélkező ISZT Tanácsadó Testülete, és ekkor elválik, van-e jogosultsága a Compexpo keresetének.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!