Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Nyilatkozni veszélyesebb, mint hackelni

2001.01.03. 18:09
Miután a riportereknek korábban már eldicsekedett tetteivel, kedden a bíróság előtt is mindent bevallott Coolio, a tavalyi DoS-támadások során hírhedtté vált fiatalkorú konzolkovboj. A 18 éves amerikai gimnazistát három gépfeltörés miatt akár egy év börtönbüntetésre is ítélheti a bíróság.
Mit csinál egy 17 éves amerikai tinédzser, ha túl okos az iskolához? Unalmában Tolsztojt olvas, aztán brahiból betör pár katonai rendszerbe, meg az egyik legismertett biztonsági cég, az RSA szerverére. Ezt tette a Coolio álnéven elhíresült Dennis Moran is, akit tavaly februárban a Yahoo, az Amazon és más nagy szerverek lebombázásával gyanúsítottak. Mint kiderült, a fiú csak kérkedett ,,szaktudásával", a valódi támadó egy Mafiaboy néven dolgozó, 15 éves kanadai fiú volt. A nyomozók azonban Coolio számítógépén is elég bizonyítékot találtak ahhoz, hogy vádat emeljenek ellene: kiderült, hogy ő írta át humorosnak szánt módon az RSA, illetve a Los Angeles-i rendőrség antidrog weboldalának nyitólapját is.

Coolio névadója, a Gengszterek paradicsoma című népszerű rapsláger szerzője
Az akkor 17 éves Coolio ellen tavaly márciusban emeltek vádat, három rendbeli engedély nélküli számítógépes behatolással vádolva a tinédzsert, aki óvadék fejében szabadlábon védekezhetett. Dennis eleinte vidáman mesélt a riportereknek az általa feltört szerverekről, tudni lehet például, hogy az amerikai hadsereg három gépére és a légierő egyik szerverére is betört. Később azonban észbekapott, és az utóbbi fél évben nem volt hajlandó nyilatkozni. Michael Delaney főügyész szerint Coolio titkosított információkhoz is hozzáférhetett volna a katonai gépeken keresztül, azonban ez nem történt meg.

Coolio kedden bűnösnek vallotta magát mindhárom vádpontban: a Los Angeles-i rendőrség antidrog-oldalára kétszer is betört, az RSA Security adatvédelmi céghez pedig egyszer. Amennyiben a bíróság elfogadja az immár 18 éves hacker ügyvédjének javaslatát, a fiú 9-12 hónap börtönbüntetést kap, és összesen 15 ezer dollár kártérítés megfizetésére kötelezik. A bíróság tavasszal hoz majd ítéletet ügyében, addig szabadlábon maradhat, és számítógépeket is használhat, feltéve, hogy nem illegális dolgokat művel rajtuk.