Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Elítélték az FBI által lépre csalt orosz crackert

2001.10.18. 12:59
Egy washingtoni bíróság kedden bűnösnek találta azt az orosz crackert, akit az FBI csapdába csalt, majd letartóztatott áprilisban. Vaszilij Gorskovot húsz rendbeli konspiráció, számítógépes bűncselekmény és csalás vádjában találták bűnösnek, melyekért összesen százévnyi börtönbüntetés szabható ki. A betörő elfogásának módja tiltakozást váltott ki, az FBI nyomozói ugyanis lehallgatták a cracker számítógépes kommunikációját, sőt bizonyítékok szerzése céljából betörtek számítógépére is.
A 26 éves Vaszilij Gorskov társával, a húszéves Alekszej Ivanovval együtt novemberben érkezett az Egyesült Államokba, mivel egy Seattle-beli számítógép-biztonsági cég állást kínált nekik. Nem sejtették, hogy az Invita nevű vállalatot az FBI hozta létre abból a célból, hogy őket elkapja. Amikor az állástárgyalás során demonstrálták hackerképességeiket, az Invita gépei rögzítették az általuk feltört orosz rendszerekben és az internet-hozzáférésnél használt jelszavaikat. Később az FBI ügynökei ezeket a jelszavakat felhasználva törtek be a Gorskov által használt számítógépekre, és 260 gigabyte-nyi bizonyítékot gyűjtöttek, mely a crackerpáros illegális tevékenységére utalt.

Nem lehettek adatvédelmi elvárásaik

A Wired magazin szerint Kenneth E. Kanev, Gorskov ügyvédje tiltakozott az FBI információgyűjtési módszerei ellen, tavaly májusban azonban a bíróság elutasította az ügyvéd beadványát. John C. Coughenour bíró szerint Gorskov és állítólagos partnere, Alekszej Ivanov eleget tudott a számítógépekről ahhoz, hogy tudatában legyen annak: a hálózatba kapcsolt rendszerek gyakran rögzítenek felhasználói információkat, úgyhogy nem számíthattak személyes adataik védelmére.

A nyomozók is hackelhetnek ezután

"Az ügy számos fontos cyberjogi kérdésben precedensértékű" - nyilatkozta Thomas Manning kaliforniai büntetőügyvéd a Wirednek. - "A magánélet, a személyes adatok védelme iránti elvárások teljesítése rendkívül fontos bizonyos személyek megfigyelése esetén. Kapcsolódik az alkotmány negyedik kiegészítésében szereplő jogokhoz, melyek tiltják az alaptalan házkutatásokat és lefoglalásokat. Ha azonban az embereknek nincsenek adatvédelmi elvárásaik egy nyilvános hálózaton, az nagymértékben megváltoztathatja az ügynökök adatgyűjtési gyakorlatát." Manning szerint ez a precedensértékű ügy lehetővé teszik, hogy a szövetségi ügynökök más ügyekben is betörjenek a hackerbűnözők gépére, hogy bizonyítékokat gyűjtsenek.

Pénzt kértek az ellopott adatokért

A vád szerint Gorskov Ivanovval együtt - aki New Jerseyben előzetes letartóztatásban várja ügyének tárgyalását - több száz számítógéprendszerbe tört be, ellopott értékes ügyfél- és üzleti információkat, majd megpróbálta zsarolni a meglopott cégeket, pénzt kérve az adatok visszaszolgáltatásáért.

A betörőpáros által megzsarolt cégek közül többen az FBI-hoz fordultak segítségért. A hivatal ekkor hozta létre az Invita nevű fedőcéget, mely a tökéletes álcázás érdekében irodát bérelt, alkalmazottakat vett fel és létrehozta saját, csalétekül szolgáló számítógép-hálózatát. Az Invita megkereste Ivanovot és munkát ajánlott neki, feltéve, hogy képes feltörni a cég hálózatát.

A nyomozók betörnek a betörőkhöz

Ivanov betört az Invitához, mely állást ajánlott neki. Az orosz crackerpáros novemberben érkezett Seattle-be, ahol mindketten bemutatták képességeiket az Invita menedzsereinek szerepét játszó FBI-ügynököknek. A demonstrációra használt számítógépek azonban Gorskov valamennyi jelszavát rögzítették, az ügynökök később ezek birtokában be tudtak törni a Gorskov által használt gépekre és bizonyítékokat gyűjteni.

A tárgyalás során Kanev tiltakozott az ügynökök módszerei ellen, állítása szerint az FBI számítógépes betöréssel és jogtalan lehallgatási módszerekkel szerezte meg a perdöntő bizonyítékokat. Kanev szerint ezek a módszerek Oroszországban illegálisnak számítanak, a bíró azonban elutasította az ügyvéd tiltakozását, mondván, hogy az ügyben Oroszországon kívüli cégek is érintettek.

Száz év helyett öt év börtön

A washingtoni államügyész munkatársa szerint Gorskov vádanként legfeljebb öt év börtönt kaphat. Ed Hayes büntetőügyvéd szerint valószínűtlen, hogy száz évre ítélik az orosz crackert. "Az ő helyében azonban felkészülnék öt-hat rács mögött töltött évre, amiből egy keveset talán elengednek, ha jól viseli magát." Gorskov büntetését jövő január 4-én szabják ki.