Ivó, Milán
EUR 383,67 Ft
USD 365,52 Ft
6 °C
26 °C

Legalizálnák a fájlcserélők elleni DoS-támadást

2002.06.26. 13:11
Howard Berman, demokrata érzelmű kaliforniai képviselő olyan javaslatot nyújtott be az amerikai törvényhozásnak, ami engedélyezné a szerzői jogok tulajdonosainak olyan agresszív hálózati eljárások alkalmazását, amelyekért egyébként öt évig terjedő börtönnel büntetik a mezei amerikait.
Howard Berman választókörzete Burbank és Hollywood közvetlen szomszédságában található, a világ szórakoztatóipari fővárosának kertvárosa. Az amerikai képviselőház igazságügyi bizottságának szellemi tulajdonnal és internettel foglalkozó alcsoportjának tagjaként Berman a szerzői jogok tulajdonosainak védelme érdekében kedden olyan törvényjavaslatot nyújtott be , amely alapján denial-of-service néven ismert szervertúterheléses támadást intézhet a fájlcserélők ellen bárki, aki úgy véli, hogy jogtalanul forgatják anyagait az interneten.

Eltörölni vagy feltörölni

Az államok 1998-ban elfogadott digitális szerzői jogi törvénye, a DMCA eddig többször is megfelelő eszköznek bizonyult nyomásgyakorlásra, a "kalózkodást" azonban nem számolta fel, olyan kérdéskörök elégtelen körülírása miatt, mint a legális fájlcsere körülményei és eszközeinek státusa, illetve a jogvédett anyagok online forgalmazásának visszaszorítására irányuló törekvések pontos határai.

A fájlcserélő rendszerek ősatyját, a Napstert még le lehetett bírósági úton záratni - a Napster egykori népszerűségére ránövő Morpheus fájlcserélő ugyanúgy megszorongatható jogilag, rendszerük működése szempontjából azonban - központi szerver hiányában - ez már irreleváns.

Berman, aki az évek óta megoldatlan és nyomasztó problémakör gordiuszi csomóját símán megette reggelire és úgy nyilatkozott: a p2p hálózatokat nem annyira eltörölni, mint inkább kitakarítani szeretné.

A monitort azért nem robbanthatják a júzerre

A törvényjavaslat felhatalmazná a szerzői jogtulajdonosokat, hogy az anyagaikkal visszaélő hálózatok infrastruktúráját kamu fájlokkal és egyéb technikai trükkökkel (például szerverterheléseses támadással) ellehetetlenítsék. A szövetségi törvények szerint ugyan más emberek elpusztítása, lefagyasztása, vagy károsítása büntetendő - Berman az illegalizált gyakorlatok egy szűkebb körét mégis engedélyezné a cél érdekében.

"A jogtulajdonos nem tehetne kárt egy p2p fájlcserélő cég vagy egy harmadik fél (internetszolgáltató) tulajdonában. Azt sem engedélyeznénk, hogy a jogtulajdonos vírus segítségével állítanák le a jogvédett anyagokat terjesztő számítógépet." - árnyalta javaslatát a képviselő.

RIAA örül, Morpheus nem

Ellen Stroud, a Morpheust fájlcserélőt fejlesztő StreamCast Networks szóvivője úgy értékelte, Berman javaslata önbíráskodó szabadcsapatok uralmát legalizálná.

Howard Coble, az internetügyi és szerzői jogokkal foglalkozó albizottság elnöke nyilatkozatában rokonszenvesnek nevezte Berman javaslatát, bár kifejezte a lehetséges visszaélésekkel kapcsolatos fenntartásait is.

A világ öt legnagyobb lemezkiadóját képviselő RIAA közleményben üdvözölte Howard Berman javaslatát.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek