Tekla
9 °C
20 °C

Demeter Ervin az internetlehallgatásról

2002.04.02. 21:55
A polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító miniszter múlt heti cikkünkre reagálva cáfolta, hogy a nemzetbiztonsági törvény lehetőséget adna a titkosszolgálatoknak az interneten zajló kommunikáció egészének bírósági engedély nélküli lehallgatására. Nem cáfolta viszont azt az értesülésünket, hogy a Nemzetbiztonság a hálózat lehallgatására alkalmas eszközöket telepített az internetszolgáltatóknál.
Demeter Ervin, a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter csütörtökön megjelent, Már itthon is lehallgatható az Internet című cikkünkre reagálva az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkbe:

"A titkos információgyűjtést Magyarországon ún. kétharmados törvények szabályozzák. A rendvédelmi szervek és a nemzetbiztonsági szolgálatok feladataik ellátása során ezen jogszabályok maradéktalan betartásával járnak el.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat - mint speciális nemzetbiztonsági szolgálat - a törvényi meghatározás szerint szolgáltató szervezet, amely

 • a jogszabályok keretei között
 • írásbeli megkeresésre
 • a törvény által erre feljogosított szervezetek részére

  végez speciális szolgáltatást, illetve biztosít különleges technikai eszközöket.

  Helyreigazítás
  "Az Index.hu című internetes folyóiratban 2002. március 28-án megjelent "Már itthon is lehallgatható az Internet" című írásban valótlanul közöltük, hogy a titkosszolgálatok öntevékenyen, bírói engedély nélkül is lehallgathatják az Internet-szolgáltatókon átmenő adatforgalmat, beleértve az elektronikus levelezést és a betárcsázós, illetve bérelt vonalakon zajló privát kommunikációt. A valóság ezzel szemben az, hogy a titkos információgyűjtést ma Magyarországon kétharmados törvények szabályozzák, a rendvédelmi szervek és a nemzetbiztonsági szolgálatok pedig csak megfelelő engedélyek birtokában végezhetnek ilyen tevékenységet."
  Ebből következően téves az Ön által jegyzett, az Index.hu-n 2002. március 28-án megjelent "Már itthon is lehallgatható az Internet" című írás azon megállapítása, miszerint "a titkosszolgálatok öntevékenyen, bírói engedély nélkül is lehallgathatják az Internet-szolgáltatókon átmenő adatforgalmat, beleértve az elektronikus levelezést és a betárcsázós, illetve bérelt vonalakon zajló privát kommunikációt". A valótlan állítás miatt sajtóhelyreigazítást kezdeményeztem.

  A titkos információgyűjtésre vonatkozó alapelvi szintű norma, hogy a titkos információgyűjtés speciális módszereit a jogosult szervezetek csak akkor használhatják, ha az a törvényben meghatározott feladataik ellátásához szükséges, és az adatok más módon nem szerezhetők meg. Biztosíthatom Önt, és az Index.hu olvasóit is, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok maradéktalanul betartják ezen alapelvet.

  Egyben kérem, hogy a jövőben szíveskedjenek elkerülni az olyan tudósításokat, amelyek a nemzetbiztonsági szolgálatok törvénysértő működésének látszatát keltik, mivel azzal nemcsak saját olvasóikat vezetik félre, hanem a szolgálatok jó hírnévhez fűződő jogát is sértik."

  A miniszter nyilatkozata ugyanakkor nem cáfolja cikkünk leglényegesebb állítását, amely szerint a titkosszolgálatok telepítettek olyan eszközöket az internetszolgáltatók hálózataira, amelyek alkalmasak az átmenő adatforgalom figyelésére és rögzítésére.

  Megjegyezzük, hogy Demeter Ervin miniszter úr titkárságára már napokkal a cikk megjelenése előtt elküldtük a témával kapcsolatos kérdéseket. A kifogásolt, valóban hibás szövegrészlet megjelenése elkerülhető lett volna, ha valaki válaszol kérdéseinkre.

  Az Index kérdései
  Tisztelt Miniszter Úr!

  Internetszolgáltatóktól származó értesülésünk szerint a magyar ISP-k hálózatára olyan műszaki eszközök kerültek telepítésre, amelyek alkalmasak a szolgáltatón átmenő belföldi és nemzetközi adatforgalom megfigyelésére, rögzítésére. Igaz-e a hír?

  Ha igen:

  - Melyik titkosszolgálat kezeli ezeket az eszközöket?
  - Mely szolgáltatók hálózatára telepítettek ilyen eszközöket?
  - Mire valók az eszközök?
  - Kikre terjed ki az adatgyűjtés: általános vagy specifikus?
  - Kapcsolatban áll-e az eszközök telepítése a terrorizmus elleni harccal?
  - A szolgáltatók felhívhatják-e ügyfeleik figyelmét az adatgyűjtés tényére?