Árpád
-2 °C
4 °C

Demeter Ervin az internetlehallgatásról

2002.04.02. 21:55
A polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító miniszter múlt heti cikkünkre reagálva cáfolta, hogy a nemzetbiztonsági törvény lehetőséget adna a titkosszolgálatoknak az interneten zajló kommunikáció egészének bírósági engedély nélküli lehallgatására. Nem cáfolta viszont azt az értesülésünket, hogy a Nemzetbiztonság a hálózat lehallgatására alkalmas eszközöket telepített az internetszolgáltatóknál.
Demeter Ervin, a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter csütörtökön megjelent, Már itthon is lehallgatható az Internet című cikkünkre reagálva az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkbe:

"A titkos információgyűjtést Magyarországon ún. kétharmados törvények szabályozzák. A rendvédelmi szervek és a nemzetbiztonsági szolgálatok feladataik ellátása során ezen jogszabályok maradéktalan betartásával járnak el.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat - mint speciális nemzetbiztonsági szolgálat - a törvényi meghatározás szerint szolgáltató szervezet, amely

 • a jogszabályok keretei között
 • írásbeli megkeresésre
 • a törvény által erre feljogosított szervezetek részére

  végez speciális szolgáltatást, illetve biztosít különleges technikai eszközöket.

  Helyreigazítás
  "Az Index.hu című internetes folyóiratban 2002. március 28-án megjelent "Már itthon is lehallgatható az Internet" című írásban valótlanul közöltük, hogy a titkosszolgálatok öntevékenyen, bírói engedély nélkül is lehallgathatják az Internet-szolgáltatókon átmenő adatforgalmat, beleértve az elektronikus levelezést és a betárcsázós, illetve bérelt vonalakon zajló privát kommunikációt. A valóság ezzel szemben az, hogy a titkos információgyűjtést ma Magyarországon kétharmados törvények szabályozzák, a rendvédelmi szervek és a nemzetbiztonsági szolgálatok pedig csak megfelelő engedélyek birtokában végezhetnek ilyen tevékenységet."
  Ebből következően téves az Ön által jegyzett, az Index.hu-n 2002. március 28-án megjelent "Már itthon is lehallgatható az Internet" című írás azon megállapítása, miszerint "a titkosszolgálatok öntevékenyen, bírói engedély nélkül is lehallgathatják az Internet-szolgáltatókon átmenő adatforgalmat, beleértve az elektronikus levelezést és a betárcsázós, illetve bérelt vonalakon zajló privát kommunikációt". A valótlan állítás miatt sajtóhelyreigazítást kezdeményeztem.

  A titkos információgyűjtésre vonatkozó alapelvi szintű norma, hogy a titkos információgyűjtés speciális módszereit a jogosult szervezetek csak akkor használhatják, ha az a törvényben meghatározott feladataik ellátásához szükséges, és az adatok más módon nem szerezhetők meg. Biztosíthatom Önt, és az Index.hu olvasóit is, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok maradéktalanul betartják ezen alapelvet.

  Egyben kérem, hogy a jövőben szíveskedjenek elkerülni az olyan tudósításokat, amelyek a nemzetbiztonsági szolgálatok törvénysértő működésének látszatát keltik, mivel azzal nemcsak saját olvasóikat vezetik félre, hanem a szolgálatok jó hírnévhez fűződő jogát is sértik."

  A miniszter nyilatkozata ugyanakkor nem cáfolja cikkünk leglényegesebb állítását, amely szerint a titkosszolgálatok telepítettek olyan eszközöket az internetszolgáltatók hálózataira, amelyek alkalmasak az átmenő adatforgalom figyelésére és rögzítésére.

  Megjegyezzük, hogy Demeter Ervin miniszter úr titkárságára már napokkal a cikk megjelenése előtt elküldtük a témával kapcsolatos kérdéseket. A kifogásolt, valóban hibás szövegrészlet megjelenése elkerülhető lett volna, ha valaki válaszol kérdéseinkre.

  Az Index kérdései
  Tisztelt Miniszter Úr!

  Internetszolgáltatóktól származó értesülésünk szerint a magyar ISP-k hálózatára olyan műszaki eszközök kerültek telepítésre, amelyek alkalmasak a szolgáltatón átmenő belföldi és nemzetközi adatforgalom megfigyelésére, rögzítésére. Igaz-e a hír?

  Ha igen:

  - Melyik titkosszolgálat kezeli ezeket az eszközöket?
  - Mely szolgáltatók hálózatára telepítettek ilyen eszközöket?
  - Mire valók az eszközök?
  - Kikre terjed ki az adatgyűjtés: általános vagy specifikus?
  - Kapcsolatban áll-e az eszközök telepítése a terrorizmus elleni harccal?
  - A szolgáltatók felhívhatják-e ügyfeleik figyelmét az adatgyűjtés tényére?

 • Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

  Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

  Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

  Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

  Mekkora összeget tudsz erre szánni?

  Mekkora összeget tudsz erre szánni?