Lehel
17 °C
27 °C

Németországban is támadnak a tárcsázóprogramok

2004.03.03. 13:33
Németországban a tárcsázóprogramok emelt díjas hívószámait tavaly decemberben egy külön körzetszám alá terelték. Egyes cégek azonban öntelepítő programokat és vidéki hívószámokat használnak az "előfizetők" gyűjtésére, sőt már gyerekoldalakra is került fel dialer. A német távközlési felügyelet kedden megtiltotta az egyik ilyen próbálkozónak, hogy beszedjen 7 millió eurót (1,8 milliárd forintot) az átvert felhasználóktól.
A német távközlési és postai felügyelet (RegTP) illegálissá minősítette egy pornóportál drága dialerprogramjának működését. Így a Hanseatische Abrechnungssysteme GmbH (HAS) egyik frankfurti behívószáma által generált mintegy 7 millió eurós forgalom a felhasználóktól nem szedhető be sem számlázás, sem inkasszó útján.

A RegTP ezen döntése még nem jogerős, viszont a HAS esetleges fellebbezése nincs a döntésre halasztó hatállyal, idézte a Chip számítástechnikai szaklap Matthias Kurth, a RegTP elnökének szavait.

Százezer számla

A hivatalhoz számos fogyasztói panasz érkezett arról, hogy a HAS illegálisan telepített dialerprogramot alkalmaz, majd az állítólagos jelentkezés miatt internetes szolgáltatás igénybevételéről állít ki számlát.

A cég 69,95 eurót követel azért, hogy a felhasználó egy hónapig látogathasson egy erotikus portált. A tárcsázóprogram egy reklámcsíkra vagy linkre kattintás után telepíti magát. A vonal bontása és a betárcsázás után a felhasználó telefonszámát rögzíti a HAS rendszere. A RegTP szerint a cég már több mint 100 ezer ilyen számlát küldött ki.

'Vidékre' telefonál a dialer

A példa azonban ragadósnak tűnik. A brandenburgi bűnügyi nyomozóhivatal (LKA) március elején az internetes csalások ezen formájára figyelmeztette a felhasználókat. Az LKA ddp hírügynökség által idézett közleménye szerint főként az AOL és a Freenet használókat érinti az új dialer okozta probléma. A tartományban összesen 44 felhasználó tett emiatt feljelentést.

A hívás eltérítésére legtöbbször úgy derül fény, hogy egy hamburgi központú cég a számlalevelében azt közli a felhasználóval, hogy az interneten egy drága átalánydíjas szolgáltatásra fizetett elő, és esedékessé vált az első havi díj.

Egy hívás elég

Kétes forrásból származó weboldalakon bújik meg az egérkattintásra induló tárcsázóprogram. A költséges 'szerződést' okozó hívószámot titokban hívja az alkalmazás. Eközben azt a trükköt használja, hogy a drága szolgáltatásra betárcsázás egy teljesen hétköznapi belföldi hívószámon keresztül történik. A vonal többek közt látszólag a 069 és 040-es frankfurti és hamburgi körzetekben végződik, vagyis megkerüli a nemzetközi és emelt díjas hívásokat blokkoló védelmet.

Németországban az emelt díjas tárcsázóprogramokat 2003. augusztus 15. és 2003. december 13 között már csak a 0190 és a 0900 előhívószámokkal lehetett üzemeltetni. December 14. óta pedig már csak a 0900-9 előhívószám használható erre. Minden más megoldás törvénybe ütközik.

Festegetés helyett dialer

A dialerprogramok üzemeltetői már a védtelen gyerekeket is kiszemelték maguknak. Az xdial.de híroldal beszámolója szerint kiszínezhető képeket és további tippeket ígér az a német nyelvű gyerekoldal, amely kiskorú látogatóit folyamatos továbbkattintásra biztatja, aztán néhány OK lenyomása után tárcsázó programot telepít.

A gyerekek természetesen nem tudják helyesen felmérni, mi is történik, csak azt látják, hogy a "folyamat hamarosan befejeződik." Ezt követően viszont a hívás a háttérben percenként 1,99 euróval (509 forint) ketyeg tovább.