Sára, Márió
2 °C
6 °C

Digitális vízjellel üldöznék a fájlcserélőket

2006.02.08. 16:20
A felhasználók sokszor nincsenek tudatában a jogsértésnek, vélik német fejlesztők, ezért botokat küldenének a fájlcserélő börzékre. Az illegális letöltéseket keresőket nem csak azonosítanák, de figyelmeztetnék arra, hogy csúnya dolgot csinálnak.

A német integrált publikációs és informatikai rendszerek Fraunhofer intézete (IPSI) olyan szoftvert fejlesztett ki, amely illegális tartalmakat keres a fájlcserélő börzéken.

Az alkalmazás lényeges alkotóeleme az IPSI által kidolgozott digitális vízjelet alkalmazó eljárás, amellyel megjelölhetők a zenei, kép- és videófájlok. Az esetleges illegális terjesztés esetén a fájlokat vissza lehetne követni az illegális másolat forrásáig.

Célzottan keresi a jelölt anyagot

"Mostanáig a digitális vízjel alkalmazásának a legnagyobb kihívás mindig az volt, hogyan deríthetők fel a megjelölt tartalmak, ha illegális célokra használták őket" - idézte a pte hírügynökség Martin Steinebach, az IPSI munkacsoportja vezetőjének szavait.

A prototípusként létező program, amely a 2006-os CeBIT-en mutatkozik be, immár képes önállóan kutatni az interneten, és a digitális vízjelalapján felderíteni a lopott fájlokat. A felderítés azon alapul, hogy a szoftver a fájlcserélő börze résztvevőjének adja ki magát, és célzottan letölti a lehetséges illegális fájlokat.

Be tudna szólni

Az IPSI további lépésként olyan programot tervez, amely a fájlcserélők felhasználóit figyelmezteti: az általuk keresett fájl bizony illegális másolat. Ezzel a fejlesztők reményei szerint időbe be tudnak avatkozni, és elriasztják az érintetteket az illegális tevékenységtől.

"Abból indulunk ki, hogy sok felhasználó mind a mai napig nincsen tisztában azzal, hogy szerzői jogsértést követnek el az illegálisan másolt anyagok letöltésével. Ugyanis nem csak vonható felelősségre, aki az anyagokat felteszi a világhálóra" - jelentette ki Steinebach.

Azok a felhasználók, akik mostanáig anonim módon illegális letöltések céljából keresték fel a fájlcserélőket, mostantól megfigyelve érezhetik magukat. Ennek pedig elrettentő hatása lehet, véli az IPSI fejlesztője.