Auguszta
-7 °C
0 °C

Törvény rendezi a digitális szerzői jogok kérdését

2002.03.26. 13:07
Az amerikai szenátus kereskedelmi bizottsága hamarosan határoz az internetes és televíziós digitális szerzői jogok kérdéséről. Mivel az elmúlt hónapok során képtelen volt egymással megegyezni a szórakoztató- és az informatikai ipar, az amerikai kongresszus törvényi szabályozást készít elő - számolt be a Washington Post.
A politikusok szakértők meghallgatása után döntenek egy olyan műszaki szabványról, amely a kalózmásolást kizárva képes volna biztosítani a jogtulajdonosok érdekeinek védelmét. A high-tech informatikai cégek és a fogyasztóvédők szkeptikusan állnak a problémát kizárólag műszaki oldalról megközelítő megoldással szemben.

Szabványt követel a törvény

Az amerikai gazdaság által régóta várt "Consumer Broadband and Digital Television Promotion Act" megköveteli a szórakoztató-, informatikai és az elektronikai ipartól, hogy egyezzenek meg egy műszaki szabványban, amely megvédhetné a digitális tartalmakat az illegális lemásolástól.

A Szenátus kereskedelmi bizottságának elnöke, Ernest Hollings a Washington Postnak nyilatkozva elmondta: a magánszektorban folyó tárgyalások felgyorsítására a feleknek lökést kell adni.

Mindenkinek kedvező törvényt akarnak

A szenátus törvényjavaslata olyan másolásvédelmet kíván megvalósítani, amely egyrészt kizárja az illegális másolatok készítését, másrészt nem korlátozza a fogyasztói jogok érvényesítését (például magáncélú másolat készítése). Egy ilyen megoldást sokan utópiának tartanak. Hollings hangsúlyozta, hogy továbbra is nyitott annak a lehetősége, hogy az érdekelt iparágak egymás közt kiegyezzenek.

Jogaikat féltik a fogyasztók

A szórakoztató szektor mindenáron törvényi alapokon nyugvó műszaki megoldást kíván elérni. Az informatikai cégek is fontosnak tartják a kongresszus általi szabályzást, hangsúlyozzák emellett, hogy nem lehetséges a 100 százalékos másolásvédelem. A fogyasztóvédők ezzel szemben leginkább a fogyasztók jogainak megsértésétől tartanak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!