Szilárda
-4 °C
3 °C

Díjmegosztásra kötelezte a Matávot a döntőbizottság

2002.06.05. 11:54
Az internetszolgáltatóknak adott igazat a Hírközlési Döntőbizottság az Inter.Net és a GTS-Datanet által kezdeményezett eljárásokban a Matávval szemben az internetes telefontarifa megosztásának vitájában. A jogerős határozat szerint a Matáv nyolc napon belül köteles megfizetni a díjmegosztási rendelet szerinti összeget az internetszolgáltatók részére, január 1-ig visszamenőleg. A Matáv végrehajtja a határozatot, ám jogi lépéseket tesz.
A Hírközlési Döntőbizottság szerdán az Inter.Net és a GTS-Datanet által indított eljárásokban is határozatot hozott. A döntés szerint a Matáv nem kötelezheti egyoldalúan az internetszolgáltatót az elérési szolgáltatás számlázására és díjának beszedésére, továbbá a díjmegosztás alkalmazását nem kötheti hálózati hozzáférési szerződés megkötéséhez. A jogerős határozat szerint a Matáv nyolc napon belül köteles megfizetni a díjmegosztási rendelet szerinti összeget az Inter.Net illetve a GTS-Datanet részére, visszamenőleg 2002. január 1-jétől. A Matáv Rt. esetleges fellebbezésének a határozat végrehajtására nincs halasztó hatálya.

Két szolgáltató is eljárást kezdeményezett

Az Inter.Net és a GTS-Datanet külön-külön indított eljárást a HDB-nél annak érdekében, hogy az mondja ki a Matáv jogsértő magatartását. Az internetes telefondíjak megosztását a decemberi kormányrendelet szabta meg, mely előírta, hogy a telefontársaság januártól köteles átadni a nappali internetezés telefondíjának 30 százalékát, a kedvezményes időszakban pedig 10 százalékát az internetszolgáltatóknak.

Eltérő jogértelmezés

A Matáv szerint az internetezés telefondíját csak abban az esetben kell megosztaniuk a szolgáltatókkal, ha megkötötték a hálózati hozzáférési szerződést. A cég március végén bejelentette, hogy csak június elsejéig számlázza a telefondíjakat azoknak az internetszolgáltatóknak, melyekkel nem kötött hozzáférési szerződést, ezután a cég egy harmadik felet kér fel a számlázásra.

Az elvi döntés a szolgáltatóknak adott igazat

A Matáv jogértelmezése szerint az internetes telefondíj megosztásából származó bevételért cserébe a számlázási költségeket az internetszolgáltatónak kell vállalnia. A Hírközlési Döntőbizottság március elején elvi döntést hozott, melyben kimondta:a távközlési cégek nem kötelezhetik az internetszolgáltatókat a fordított elszámolás bevezetésére, azonban az internetezés telefondíjának egy részét át kell adniuk a szolgáltatóknak. Az elvi döntésnek nincs jogszabályként kötelező érvénye, ezért indított konkrét ügyben eljárást az Inter.Net és a GTS-Datanet is.

A szolgáltatók üdvözlik a döntést

Az Inter.Net jogi képviselője, Dr. Béres Zoltán ügyvéd fontosnak tartja leszögezni, hogy ugyan ez a határozat konkrét ügyben és konkrét cégek közötti jogvitával kapcsolatban született, fontos jelzés a mintegy 150 magyarországi internetszolgáltató és a Matáv Rt. illetve a többi telefontársaság közötti vitában.

A GTS-Datanet és az Interdotnet Magyarország jogi képviselői egyaránt remélik, hogy a határozatot a Matáv Rt. végrehajtja és egyben a többi telefontársaságnak is kijelöli a jogkövető magatartás irányát. Az Inter.Net képviselője szerint a határozat egyértelműen jelzi, hogy a Hírközlési Felügyelet illetve a HDB elkötelezett a hatályos jogszabályok végrehajtatásában és a szabad piaci verseny mihamarabbi kialakításában.

A Matáv bírósághoz fordul

Vígné Szalontai Katalin, a Matáv igazgatóhelyettese elmondta, hogy a Matáv megkapta a hírközlési döntőbizottság határozatát, amelyet a Matáv - tekintettel arra, hogy a döntésnek nincs halasztó hatálya - végrehajt. Azonban a Matáv a döntéssel továbbra sem ért egyet, ezért jogi lépéseket tesz ezügyben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!