Gusztáv
-7 °C
-1 °C

Orosz egyetemistát tartóztatott le az FBI

2003.01.03. 11:58
Az FBI csütörtökön letartóztatott egy USA-ban élő, orosz származású egyetemistát. Az a vád ellene, hogy eltulajdonított és áruba bocsátott több száz titkos iratot, amelyek a vezető amerikai műholdas tévészolgáltató, az DirecTV által kifejlesztett feltörésbiztos műsorszórási technológiáját írják le.
A Los Angelesben élő 19 éves Igor Szerebraniként azonosított egyetemista a vádak szerint az interneten több száz bizalmas dokumentumot továbbított. Az iratok a DirecTV legújabb "access card" technológiáját tárgyalják, mely elektronikus kártyákkal szabályozza a vállalat 11 millió előfizetőjének hozzáférését a különböző tévécsatornákhoz.

A nyomozókat idézve az AP azt írta, a dokumentumokat legalább három illegális internetes oldal szerkesztőjének eljuttatták. Ezek a földalatti oldalak a műholdas vevőkészülékek feltörésére szakosodtak, és segítségükkel a felhasználók olyan televíziós programokat is nézhetnek, amelyekre soha nem fizettek elő.

Földalatt terjesztették

Más weboldalak szintén ismertették az ellopott dokumentumok tartalmát, de esetükben nem tisztázott, hogy a leírások másolata valóban eljutott-e hozzájuk, közölték a nyomozók. Az eddigi adatok szerint nem merült fel annak a gyanúja, hogy az iratok nyilvánosságra hozataláért bárki pénzt kért volna.

A dokumentumok a DirecTV legutolsó "P4" néven ismert kártyájának technológiáját is ismertették. Ezt pedig eddig a hackerek képtelenek voltak feltörni. A DirecTV jogi képviselője, Marc Zwillinger szerint a leírás részletesen tárgyalta az új kártyák kialakítását és működési elvét, de nem tartalmazott instrukciókat a feltörésre. Az ügyvéd szerint azonban bizonyos, hogy ezekkel az információkkal előrébb juthat, aki ilyesmit tervez.

Ipari kémkedésnek minősül

Igor Szerebrani akkor juthatott a dokumentumok közelébe, amikor egy kaliforniai jogtanácsos cég részmunkaidős alkalmazottjaként a DirecTV ügyeivel foglalkozott. Az orosz származású fiatalember egy chicagói egyetem hallgatója, de a családja Los Angelesben él.

Szerebranit a gazdasági kémkedésekről szóló 1996-os törvény alapján vonhatják felelősségre. Ez a jogszabály olyan szigorú, hogy az általa biztosított nyomozati eszközöket 2002 márciusáig csak az igazságügy minisztérium legszűkebb vezetésének beleegyezésével lehetett alkalmazni. Eddig csupán 35 bűneset tartozott ezen törvény hatálya alá.

Tíz év börtönt is kiszabhatnak

Az Economic Espionage Act ugyanis megtiltja, hogy bárki pénzbeli előnyökért cserébe titkokkal kereskedjen. Az ilyen esetekre a törvény 10 éves börtönbüntetést és negyedmillió dolláros pénzbírságot irányoz elő.

Bár a nyomozók elismerik, hogy a jelek szerint Szerebrani nem profitált az iratok nyilvánosságra hozatalából, a törvény akkor is tiltja a titkok kiadását, ha azzal más jut gazdasági előnyökhöz.