Jolán, Vid
11 °C
28 °C

Börtöntöltelék a fél világ

2002.05.31. 11:17
A BSA szerdán közzétett felmérése szerint az internetfelhasználók több mint felével előfordult már, hogy letöltöttek olyan szoftvert, amelyért nem fizettek. A szervezet vezérigazgatója megdöbbent.
Az ismertebb szoftvergyártók érdekvédelmi szövetsége, a Business Software Alliance által végeztetett vizsgálat során 1026 felhasználónál tudakozódtak le- és feltöltögetési szokásai felől. A válaszadók 57 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ritkán de inkább soha nem fizet az általuk letöltött szoftverekért. 12 százalék úgy nyilatkozott, tevőlegesen is részt vesz feltört szoftverek terjesztésében.

A BSA analízise ugyanakkor ellentmondásokra is bukkant a felmértek lelke mélyén: a megkérdezettek túlnyomó többsége úgy vélte, hogy a szoftvervállalatok munkáját helyes lenne megfizetni és ugyancsak támogathatónak vélték az intellektuális tulajdon védelmére irányuló erőfeszítéseket.

A névtelenség biztonsága

"Megdöbbentő viselkedési trendre bukkantunk, amely sérti a szerzői jogi törvényeket, több milliárd dollárba és több százezer munkahelybe kerül minden évben." - kommentálta az eredményeket közleményében Robert Holleyman, a BSA vezérigazgatója.

A szervezet szerint az illegális szoftverforgalmat elősegítő főbb tényezők: az internetezők táborának gyarapodása, a sávszélesség fejlődése, az internetes árverési oldalak népszerűsége, és az anonimitás weben tapasztalható érzete.