Zoltán
9 °C
21 °C

Felfüggesztett börtön domainkalózkodásért

2000.09.24. 10:33
Németországban precedensértékűnek tekintik a München II tartományi bíróság minapi döntését az internetes kalózkodás elleni védelemről. A bíróság gazdasági kamarája elítélt egy 27 éves internetfelhasználót, mert 22, többségében német cég domainnevét a jogos tulajdonosok előtt bejegyeztette. Az ingolstadti munkanélküli szakács 22 hónapot kapott felfüggesztve.
A bíró úgy ítélte meg, a fiatal férfi már az USA-ban benyújtott domainbejegyzési kérelmekkel, mint például daimlerchrysler.org, bitburger.com és tagesschau.com vétett a német márkavédelmi szabályok ellen. (Itt jegyezzük meg, hogy a tagesschau(híradó).com még mindig eladó)

Walter Weitmann vezető bíró ebben a márkakalózkodás tipikus esetét vélte felfedezni. Az érintett cégek közül néhányan csak akkor értesültek a nevükből képzett domainek blokkolásáról, amikor a saját kérelmüket visszadobták. A 27 éves férfi ellen ezt követően polgári peres eljárást indítottak.

Az ingolstadti férfi azonban saját bevallása szerint ettől nem hatódott meg. Mivel néhány cég jelezte, hogy hajlandó megvásárolni a címet, a munkanélküli szakás épphogy felbátorodott. A Daimler-Chrysler konszernnek például 14900 márkáért (2 millió forint) kínálta a daimlerchrysler.org címet. Más cégeket azzal fenyegetett, a domaineket eladja egy tengerentúli érdeklődőnek.

Ezt egyértelműen zsarolási kísérletnek kell értékelni - jelentette ki Weitmann bíró, a münchani legfelsőbb bíróság egyik nemrégiban meghozott döntésére hivatkozva. Három esetben a bíró befejezett zsarolásról beszélt. A Bitburger és Licher sörgyárak, illetve a Weka vállalatcsoport engedett az alig leplezett fenyegetésnek. Mindhárman több ezer márkát fizettek a domainek átengedéséért.

Az ingolstadti férfi részletes vallomást tett, de kitartóan védelmezte a domainek megszerzésének jogosságát. ,,Meg lehetett volna egyezni" - hajtogatta még a bíróság előtt is. Weitmann bíró példákat sorolt: Mit szólna ön, ha a szomszédja elállná a garázsa bejáratát, és 5 ezer márkát követelne? Egy ilyen blokád nem lehet jogszerű az utcán és az interneten sem. Ezért a cselekmény büntetendő - szólt az indoklás.