Bernát, Felícia
EUR 383,45 Ft
USD 362,42 Ft
8 °C
30 °C

Kizárták a fiatalokat az internetről

2006.08.02. 11:00
Minden feltűnés nélkül elfogadott az amerikai képviselőház egy törvényjavaslatot, amely komolyan megnehezítheti a szegényebb amerikaiaknak az internethez való hozzáférést. A törvény eredetileg a szexuális bűnözőktől védte volna a kiskorúakat.

A webkettő hajtómotorját a közösségi oldalak jelentik. A hangyaszorgalmú tagok vicces videókat töltenek fel a YouTube-ra, érdekes weboldalakat ajánlgatnak egymásnak a Digg.com-on, az online töltött idejük nagy részében pedig a MySpace-en létrehozott profiljukat csinosítgatják.

A remények szerint újabb online boomhoz vezető megszámlálhatatlan munkaórát főként iskolások és egyetemisták teljesítik. Ők alkotják például a 100 milliós álomhatár felé közelítő Myspace közösség gerincét is, emlékeztet a Der Spiegel.

Nem volt hírértéke

Éppen ezeket a lelkes, közösségioldal-építésben fáradhatatlan tinédzsereket akarja kizárni az internetről az amerikai képviselőház. A törvényjavaslat szerint a közpénzből finanszírozott internetes elérési helyekről kiskorúak számára nem lesznek látogathatóak a közösségi weboldalak.

A képviselőházban 410 igen és 15 nem szavazat mellett elfogadott "online ragadozókat törlő törvény" (Deleting Online Predators Act, DOPA) semmilyen figyelmet nem kapott. A blogoszférában véresre gépelik az ujjaikat a törvény ellen tiltakozók, az amerikai sajtóban mégsem jelenik meg semmi a tervezett változásokról.

Búvóhely és vadászterület

A republikánus Mike Fitzpatrick, a törvény elkötelezett támogatója szerint a MySpace, a Friendster és a Facebook a szexuális bűnözők online búvóhelyei, sőt egyenesen a vadászterületükké váltak. Valóban, az elmúlt hónapokban ismertté vált néhány eset, amikor pedofilok a Myspace segítségével felvették a kapcsolatot a potenciális áldozataikkal.

A gyermekrontókkal való érvelés a jelek szerint hatott a képviselőházban, ez lehet a magyarázata a DOPA szinte egyöntetű támogatásának. Pedig a törvény klasszikus példája a fürdővízzel együtt kiöntött gyereknek.

Letilthatják az újságokat

A DOPA szövege olyan általánosságokat fogalmaz meg, hogy a jövőben a kereskedelmi célú internet fele elérhetetlenné válhat az állami finanszírozású internetre szoruló fiatalok előtt. A közösségi weboldal fogalmát általános fogalmak mentén írták le: a kereskedelmi üzemeltető, személyes adatokat tartalmazó profil, online napló vezetésének lehetősége, a felhasználók pedig kommunikálhatnak egymással.

Ezzel a meghatározással a képviselőház nem csak a MySpace és a Facebook ellen lépett fel, de például a világ legnagyobb könyváruháza, az Amazon.com ellen. Célponttá vált a Digg.com és a Slashdot.com, mert profilt hozhat létre bennük bárki. Hasonló okból elbukik a legtöbb újság és hírportál weboldala.

Megnő a digitális szakadék

A ZDNet szerint a demokrata John Dingell képviselő átgondolatlan törvényről beszélt, amely gyanúsan bűzlik a pártosságtól és a pániktól, viszont nem oldja meg a megcélzott problémát.

A Berkeley egyetemen a világháló fejlődését kutató Danah Boyd a blogjában egyértelműbben fogalmaz. Mivel a DOPA iskolákat és könyvtárakat egyaránt érint, hatására drámai mértékben megnövekszik a digitális szakadék.

A szegényebb sorban élő fiatalok ugyanis nem érhetik majd el a jelen kulturális színhelyeit. A kutató szerint a törvény a felnőttek lehetőségeit is korlátozza. Az intézményekben aligha lesz majd lehetőség különböző számítógépeket biztosítani a kiskorúak és a felnőttek számára.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek