Kázmér
-2 °C
15 °C

Vesztésre áll a DVD-másoló cég a filmstúdiók ellen

2003.05.19. 11:16
Várhatóan a hollywoodi filmstúdióknak ad igazat a San Francisco-i bíróság abban a perben, melyet a DVD-másoló szoftvereket gyártó 321 Studios ellen indított a stúdiókat tömörítő Motion Picture Association of America. A tavaly indított perben tartott csütörtöki meghallgatáson a filmstúdiókat képviselő ügyvédek azzal érveltek: a vitatott szoftverek nem lehetnek legálisak, mivel sértik a szerzői jogi törvényt.
A 321 Studios korábban arra hivatkozott, hogy a DVD X Copy és a DVD Copy Plus szoftverek használatát lehetővé teszi a szerzői jogi törvény jóhiszemű felhasználásra vonatkozó kitétele, írja az Independent. A cég szerint termékeik nem törvénysértők, csupán azt a célt szolgálják, hogy a műsoros DVD-t vásárlók biztonsági másolatot tudjanak készíteni.

Tilos a törés

A filmstúdiók azonban az új, digitális szerzői jogi törvényre (Digital Millennium Copyright Act, DMCA) hivatkoznak keresetükben, amely kifejezetten megtiltja a másolásvédelem feltörését vagy megkerülését. A vitatott szoftverek pedig ilyen megoldásokat alkalmaznak a másolásvédett DVD-k másolásánál.

A bíróság várhatóan a filmstúdióknak ad majd igazat a perben. Susan Ilston bírónő máris kijelentette, hogy a hasonló korábbi ügyekben hozott, a DMCA-ra alapuló bírói döntések "teljesen meggyőzték", és hamarosan meghozza precedensértékűnek ígérkező ítéletét.

Újabb per

Csütörtökön két stúdió ügyvédei újabb pert indítottak egy másik DVD-másolási ügyben, írja a CNN. A Paramount Pictures és a Twentieth Century Fox jogi képviselői arra kérték a New York-i bíróságot, hogy tiltsa meg öt cég számára a DVD-másoló programok forgalmazását. A filmstúdiók az Internet Enterprises Inc., a RDestiny LLC, a HowtocopyDVDs.com, a DVDBackupbuddy.com és a DVDSqueeze.com bezárását kérték a bíróságtól.