Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Balhé Bronxban: klasszikus DVD-másolás

2002.03.25. 13:26
Az amerikai filmstúdiók közleménye szerint pénteken a történelem folyamán először derítettek fel a New York-i rendőrség segítségével egy DVD-másolásra szakosodott labort.
"Hálásak vagyunk az NYPD-nek kitűnő rendőri munkájukért." - fogalmazott közleményében Jack Valenti, az amerikai filmipar érdekvédelmi egyesülete, az MPAA elnöke. Valenti abból az alkalomból hálálkodott az erőszakszervezetnek, hogy illegálisan videókazettát és CD-t másoló kalózkák lefülelése után sikerült a történelem folyamán először egy DVD-sokszorosító bűnszövetkezeten rajtaütniük.

A bonyolultság és az egyszerűség hatalma

Ezzel tették
Bár nem biztos
Az MPAA azt követően erősített tovább szerzői jogi vonalon, hogy az elmúlt hónapban egy általuk megrendelt felmérés kiderítette: a jobbára hatástalan internetes nyomulás mellett az elsősorban Ázsiából származó kalózmásolatok hárommilliárd dolláros bevételkiesést okoznak Hollywoodnak. Valentiék ezért döntöttek úgy, hogy a szólásszabadság felszámolása és a DeCSS betiltása után kicsit a fizikai világot is figyelik, ahol a társadalomra rendkívül veszélyes kódtörés nélkül folyik kazettamásoláshoz hasonló bonyolultságú DVD-sokszorosítás.

Frodót botozzák

A New York-i Bronx városrész egyik lakásában végrehajtott akció során a városi rendőrség két számítógépet és tizenöt DVD-írót foglalt le - találtak továbbá 1208 darab DVD-másolatot, 5200 dollárt, és egy személyt, akit hamar letartóztattak.

Az első amerikai DVD-másoló gang nem volt igazán nagy: nagyobb siker volt, amikor tavaly Angliában egy retardáltakból álló bűnszövetkezet farmján egy ezerszáz magnós videókazettagyárra bukkant a machetékkel kivonuló hatóság.

A bronxi vityillóban egyébként a legutóbb négy Oscarral terhelt Gyűrűk Ura, a Denzel Washington alakítása nyomán egyoscaros Kiképzés, és egy a helyiek körében népszerű ökölvívó életét bemutató film, az Ali másolatait találták.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!