Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Balhé Bronxban: klasszikus DVD-másolás

2002.03.25. 13:26
Az amerikai filmstúdiók közleménye szerint pénteken a történelem folyamán először derítettek fel a New York-i rendőrség segítségével egy DVD-másolásra szakosodott labort.
"Hálásak vagyunk az NYPD-nek kitűnő rendőri munkájukért." - fogalmazott közleményében Jack Valenti, az amerikai filmipar érdekvédelmi egyesülete, az MPAA elnöke. Valenti abból az alkalomból hálálkodott az erőszakszervezetnek, hogy illegálisan videókazettát és CD-t másoló kalózkák lefülelése után sikerült a történelem folyamán először egy DVD-sokszorosító bűnszövetkezeten rajtaütniük.

A bonyolultság és az egyszerűség hatalma

Ezzel tették
Bár nem biztos
Az MPAA azt követően erősített tovább szerzői jogi vonalon, hogy az elmúlt hónapban egy általuk megrendelt felmérés kiderítette: a jobbára hatástalan internetes nyomulás mellett az elsősorban Ázsiából származó kalózmásolatok hárommilliárd dolláros bevételkiesést okoznak Hollywoodnak. Valentiék ezért döntöttek úgy, hogy a szólásszabadság felszámolása és a DeCSS betiltása után kicsit a fizikai világot is figyelik, ahol a társadalomra rendkívül veszélyes kódtörés nélkül folyik kazettamásoláshoz hasonló bonyolultságú DVD-sokszorosítás.

Frodót botozzák

A New York-i Bronx városrész egyik lakásában végrehajtott akció során a városi rendőrség két számítógépet és tizenöt DVD-írót foglalt le - találtak továbbá 1208 darab DVD-másolatot, 5200 dollárt, és egy személyt, akit hamar letartóztattak.

Az első amerikai DVD-másoló gang nem volt igazán nagy: nagyobb siker volt, amikor tavaly Angliában egy retardáltakból álló bűnszövetkezet farmján egy ezerszáz magnós videókazettagyárra bukkant a machetékkel kivonuló hatóság.

A bronxi vityillóban egyébként a legutóbb négy Oscarral terhelt Gyűrűk Ura, a Denzel Washington alakítása nyomán egyoscaros Kiképzés, és egy a helyiek körében népszerű ökölvívó életét bemutató film, az Ali másolatait találták.