Vanda, Paula
-2 °C
3 °C

Nem jött be az 'e-bank' ötlet

2003.06.26. 12:15
Egy sor magyar bank és biztosító társaság 'e-' előtaggal kiegészített nevét próbálta meg domainként bejegyeztetni egy magánszemély. A bankok tiltakozására feladta tervét Diczig István marketingszakértő, akit állítása szerint "nem vezéreltek rossz szándékok". A regisztrációk törlése után az OTP Bank Rt. is kérvényezte a vitatott e-otp.hu és e-otpbank.hu domainnevek bejegyzését.
A közel harminc domainnevet bejegyezni próbáló Diczig István online marketing szakértőként dolgozik, és mint mondta "folyamatosan kutat megvalósításra érdemes ötletek után". Néhány nappal ezelőtt több hazai bank és biztosítóintézet nevét az "e-" előtaggal kiegészítve próbálta internetes címként bejegyeztetni.

Diczig szerint a végeredmény egy internetes szolgáltató portál lett volna, ahol a bankok és biztosítók nyújthatták volna szolgáltatásaikat az ügyfeleknek. Állítása szerint a bankokat ezzel a megoldással hátrány nem érte volna, sőt épp ellenkezőleg, miközben az ügyfélcentrikus szolgáltatással hozzájárulhattak volna a magyar internetes kultúra emelkedéséhez.

Saját becslései szerint a bankok a jelenlegi online megjelenésükkel alig 10-20 százalékát használják ki a lehetőségeknek. Ebből kiindulva gondolta Diczig István, hogy az üzleti szempontokon felül javít a magyar bankok internetes tevékenységén.

Jóhiszemű marketing

A domainbejegyzéssel nem hátsó szándékkal, vagy külső sugallatra próbálkozott, és nincs szó rosszhiszemű felhasználásról hangsúlyozta a fiatalember. Azt a megoldást viszont a bankok belső merev struktúrájának ismeretében elképzelhetetlennek tartotta, hogy besétál az utcáról az ötletével, és szóba állnak vele. Ehhez feltétlenül szükséges lett volna a regisztráció.

Állítása szerint - a bejegyzett domain nevekkel a háta mögött - minden bankkal meg tudott volna állapodni, és az ehhez szükséges jól célzott reklám- és marketingkampány után érezhetően megemelkedett volna az internetről érkező ügyfelek száma, ezáltal a banki-biztosítói forgalom.

Jogszerűséget nem vizsgáltak

Mint az Index megtudta, Diczig István megbízásából a BlazeArts Kft. kezdte meg a regisztrációs folyamatot. A közel 30 domainnevet a regisztrátorok számára kötelező előzetes ellenőrzés után tették fel a 2 hetes várólistára, mondta el Csongrádi Norbert, a BlazeArts ügyvezetője.

Az igénylő a nevek konkrét említése nélkül megvizsgáltatta a regisztrátorral, hogy lehet-e gond egy, már bejegyzett domainnév két karakteres kiegészítésével. "Sem a regisztrátor, sem a nyilvántartó nem felel azért, hogy a domainnév választásának és használatának jogszerűségét vagy a domainregisztrációs szabályzatnak történő megfelelését az igényléskor, illetve a használat során ellenőrzi" - idézte a domainregisztrációs szabályzat 2.3.3 pontját a cég ügyvezetője.

A bankok tiltakoztak

Néhány nappal azután, hogy elindult a regisztráció, az ING Bank, az Erste Bank és a Budapest Bank jogi osztályai levélben tiltakoztak a bejegyzés megindítása ellen. Időközben befutott a szolgáltatónál a Bankszövetség hivatalos tiltakozása is, mondta Csongrádi Norbert.

Az OTP Bank is kifogással élt az e-otp.hu és e-otpbank.hu domainnevek bejegyzési szándéka kapcsán, közölte lapunkkal a pénzintézet kommunikációs osztálya. Kifogásaikat a regisztrátor részére be is nyújtották, ugyanis ezek a domainnevek az "e-" előtag használatától függetlenül sértik a cégnév kizárólagosságához fűződő jogokat, és védjegybitorlást valósítanak meg.

Törölték a regisztrációt

A domainregisztrátor hivatalosan válaszolt a megkereső bankoknak, a domainregisztrációkat pedig az ügyféllel egyeztetve, és az ügyfél lemondó nyilatkozata alapján megszüntették, mondta Csongrádi Norbert.

Az ügyvezető hangsúlyozta, hogy a bankok és a Bankszövetség részéről teljesen korrekt eljárással találkoztak. Az ellenvetéseiket nem fenyegetőzve vezették fel, hanem egyeztetést kértek.

Izmoztak

Diczig István szerint viszont "erőből" dorongolták le a próbálkozását. Meggyőződése egyébként, hogy a bankok és a biztosítók is jobban jártak volna, ha megkérdezik tőle, mégis mire készül. Végül ez eddig máshogy alakult, informális nyomást gyakoroltak rá, így elállt szándékától, mivel nem akar bíróságra járni.

A marketing szakértő megítélése szerint ezekre a domainnevekre egyébként nem lehetett volna panaszt bejelenteni, vagy a legpesszimistább megítélés szerint is legfeljebb határesetnek minősülnek.

Természetesen ha kitart, és bíróságra vonul, az precedensértékű lehetett volna a magyar internetjog szempontjából. Viszont 27 felperessel szemben, külső szereplőket, köztük a regisztrátort is belerántva nem volt kedve pereskedni, és így inkább visszalépett, mondta Diczig István.