Kinga, Kincső
16 °C
32 °C

Hamisított termékek miatt 40 millió euróra büntették az Ebayt

2008.07.01. 10:55
Egy párizsi bíróság döntése alapján az internet elsőszámú aukciós oldalának, az Ebaynek 40 millió eurós büntetést kell fizetnie, mert a felhasználói hamisított luxuscikkeket árultak az online bolhapiacon.

A pert az LVMH csoport indította, hat cégük, a Loius Vuitton és Christian Dior táska- illetve ruházati márkák, illetve négy parfümmárka, a Dior, a Guerlain, a Kenzo és a Givenchy nevében.

Abban nem volt vita, hogy az aukciókon eladott cikkek valóban hamisítványok voltak. Ezt az Ebay is elismerte, hozzátéve, hogy amint kiderült a hamisítás ténye, azonnal levették az aukciókat az oldalról, az azokat indító felhasználókat pedig kitiltották, a felhasználói szerződésben leírtak szerint. "A mai ítélet nem a hamisítók elleni küzdelemtől szól, hanem arról, hogy az LVMH megpróbálja megvédeni azt az egészségtelen kereskedelmi környezetet, amit a márkái élveznek, és ahol a vásárlók meg vannak fosztva minden előnytől, amit a konkurenciaharc adna nekik." - mondta a BBC-nek az Ebay szóvivője.

Az aukciósház fellebbezett a döntés ellen, ha ezt elutasítják, 19,3 millió euró kártérítést kell fizetniük a Luis Vuittonnak, 17,3 milliót a Christian Diornak, és 3,25 milliót a négy parfümmárka képviselőinek.

Az Ebay üzleti modellje azon alapul, hogy némi jutalék fejében összehozza az eladókat és a vevőket, de magába az üzlet lebonyolításába csak minimális szinten szól bele. A mostanihoz hasonló perek hatására alaposan át kell gondolniuk ezt a rendszert, és sokkal erősebb ellenőrzés alatt tartani az aukciókat és a felhasználókat.

Néhány hete már született egy hasonló bírósági döntés az Ebay ellen, szintén Franciaországban. Ott a 20 ezer eurós büntetést megosztva kellett kifizetnie az aukciós oldalnak és a hamisított Hermes táskák árverezésén kapott felhasználónak.