Viola
-6 °C
-2 °C

Az e-book nem könyv

2002.03.14. 09:57
A bíróság szerint jogilag nem számít könyvnek az e-book, így nem vonatkoznak rá automatikusan a nyomtatott könyvekre szerzett jogok. A bíróság másodfokon is az elektronikus könyveket kínáló Rosetta Booksnak adott igazat a Random House amerikai kiadóvállalat által indított precedensértékű perben. Az eljárás kimenetele komoly hatással lehet az elektronikus könyvkiadás jövőjére.
Az illetékes amerikai bíróság három bírája egybehangzóan utasította el a Bertelsmann csoporthoz tartozó a Random House fellebbezését. A kiadóvállalat tavaly februárban nyújtott be keresetet a Rosetta Books ellen, mivel az új elektronikus feldolgozásban nyolc könyvet adott ki a Random House szerzői, köztük Kurt Vonnegut munkáiból. A felperes ezzel sérülni látta a könyvek kiadására megszerzett jogait.

A Random House csak a papírjogokat birtokolja

A Rosetta Books jogszerű szerződéseket kötött a szerzőkkel, állapította meg másodfokon is a bíróság. A szerződéseket az tette lehetővé, hogy a Random House a könyvek első megjelenésekor csak a nyomtatásban történő nyilvánosságra hozatalhoz fűződő jogokat szerezte meg. Vonnegut könyve, a Macskabölcső (Cat's Cradle) például 1963-ból származik, és akkoriban az elektronikus közlés ilyen formáira még senki nem gondolhatott.

A Random House azzal indokolta a Rosetta Books elleni keresetét, hogy az e-book egész egyszerűen a hagyományos könyv más formája, így az erre vonatkozó jogok őt illetik. A bírák másodfokon is a Rosetta Books ügyvédeinek érvelését fogadták el, miszerint az e-book egy teljesen új felhasználási forma, és nem vethető össze a nyomtatott könyvvel.

Önkényes kiterjesztés

Az ilyen felhasználási formákra viszont csak úgy lehet jogot szerezni, ha a szerződésekben kifejezetten felsorolják őket. Azonban a Random House csak egy 1994-es körlevélben értesítette a szerzőit arról, hogy a megszerzett jogokat az elektronikus alapú médiára is kiterjesztették. A kiadóvállalat ügyvédei a határozat kihirdetése után úgy nyilatkoztak, hogy ügyfelük számára az eljárás még nem fejeződött be.

A pert feszült figyelemmel kísérte a teljes kiadói világ. Így például a Simon & Schuster és a Penguin Books a Random House mellett szálltak síkra. Ezzel szemben a szerzőket tömörítő Author's Guild és más képviseletek a Rosetta Books mellett törtek lándzsát.

Többszázezer művet érint

Mindkét oldal arra számít, hogy az eljárásban meghozott végső döntés több százezer régi könyv sorsáról dönt majd. Egyedül a Random House katalógusában több mint 20 ezer érintett mű lehet a területtel foglalkozó Planet eBooks becslése szerint.

A jogi nehéztüzérség árnyékában eközben eltörpül a vitatott javak által generált forgalom: a Rosetta Books a nyolc kérdéses művet elektronikus könyvként összesen 2 ezer példányban tudta értékesíteni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!