Valér
-2 °C
0 °C

Nem sért jogot az Elcomsoft jelszótörő programja

2002.12.18. 13:40
Egy amerikai esküdtszék kedden felmentette az orosz Elcomsoft szoftverfejlesztő céget a szerzői jogsértés vádja alól. A cég ellen az elektronikus könyvek másolásvédelmét feltörő programja miatt indult per. A vádak alapját képező DMCA törvényt az esküdtek "zavarosnak" találták, és így szerintük a jogi hátteret az oroszok sem érthették.
Az Elcomsoft elleni eljárás a digitális másolásvédelmi törvény (DMCA) egyik próbaköve lehet. A vitatott jogszabály az elektronikus adatok szerzői jogi védelmét próbálja drákói szigorral biztosítani.

Az orosz cég négy vádponttal nézett szembe. Ezek közé tartozott az eBook alkalmazások feltörésére alkalmas szoftver kifejlesztése és forgalmazása, illetve az erre való szövetkezés. Az esküdtszék minden pontban ártatlannak találta az Elcomsoftot.

Dennis Strader, az esküdtszék képviseletében a CNetnek elmondta, az esküdtek ugyan egyetértettek abban, hogy az orosz fejlesztők szoftvere illegális volt, de mégis úgy döntöttek, hogy a cég ártatlan, és nem állt szándékában a törvénysértés.

Az oroszok sem direkt szegik a törvényt

"Azt nem értettük, miért tenne ki egy több millió dollárt érő cég a honlapjára egy illegális eszközt, ami teljesen tönkretenné őket, ha lebuknak vele" - mondta Strader az ítélet meghozatala után.

Mint elmondta, az esküdtek zavarosnak találták a DMCA rendelkezéseit is, így könnyen gondolhatták, hogy a jogi hátteret egyébként előre tanulmányozó oroszok sem értették meg teljesen.

A döntés még nem jelent immunitást

Az Elcomsoftot képviselő ügyvéd, Joseph Burton azt nyilatkozta, hogy a győzelem az első fontos jelzés a programozókat megregulázni kívánó kiadókkal szemben. Ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy az esküdtek általi felmentés nem jelenti azt, hogy a szoftverfejlesztők most már sebezhetetlennek hihetnék magukat a jövő bűnügyi nyomozásaiban.

"Ez a döntés csupán az első karcolást jelenti a DMCA homlokzatán. Mostanáig a nagy kiadók diktáltak, de úgy vélem, a fejlesztőknek továbbra is óvatosnak kell lenniük" - mondta Burton. A nyomozók nem kívánták kommentálni a fejleményeket, csak annyit mondtak, hogy elfogadják az esküdtek döntését.

Megfelelő gondosság

Az egész ügy még 2001 júliusában kezdődött, amikor az Elcomsoft alkalmazottját, Dimitrij Szkljarovot letartóztatták a Las Vegas-i Defcon hacker-konferencián, miután előadást tartott a cég eBookokat feltörő szoftveréről. Az elektronikus könyveket kiadó Adobe-val együttműködő nyomozók szerint ugyanis az Advanced eBook Processor a DMCA rendelkezéseibe ütközik.

Az informatikusok általános felháborodását látva az Adobe kihátrált az ügyből, és Szkljarov ellen is ejtették a vádakat azért cserében, hogy munkaadója elleni perben tanúskodni fog.

A két héten át tartó perben a vád azzal érvelt, hogy az Elcomsoft csalók számára készített eszközt. A vállalatot hackerhálózatok lerakataként emlegették, amely az alkalmazást tisztázatlan jogi státusza ellenére értékesítette. Scott Frewing ügyészhelyettes szerint az orosz cég felelős vezetői végig tudtak arról, hogy a szoftver nyilvánosságra hozatala a DMCA-ba ütközik.

Ezzel szemben a védelem arra épült fel, hogy az Elcomsoft megfelelő gondossággal járt el, és azonnal eltávolította a szoftvert a webról, amikor a tudomására jutottak az Adobe aggályai.

Nem voltak hamisítványok

A tárgyalás folyamán Szkljarov, és az orosz cég ügyvezetője, Alexander Katalov egybehangzóan vallották, hogy nem szándékosan készítettek tiltott eszközt, és a programot csak legálisan megvásárolt elektronikus könyvekhez szánták.

A védelem által bekért egyik tanú, az Adobe munkatársa elismerte, hogy a társaság azután sem talált az interneten illegális eBook másolatokat, hogy egy külön céget is megbízott a hamisítványok utáni kutatással.

A DCMA alapján bűncselekmény a digitális másolásvédelmi vagy titkosítási eljárások megkerülését szolgáló alkalmazások áruba bocsátása. További paragrafusok az ilyen eszközök készítőit és terjesztőit fenyegetik büntetéssel.

Még hírt adni sem szabadna

A programozói társadalom már a jogszabály elfogadása előtt arra figyelmeztette, hogy a törvény többek közt ellehetetleníti az elméleti kutatásokat és megakadályozza a titkosítási eljárásokról folyó nyílt vitát, sőt az ezekről való híradásokat is.

Tavaly, a filmipar számára kedvező fontos ítéletében egy szövetségi bíróság a DCMA-ra hivatkozva arra utasította egy weboldal üzemeltetőjét, hogy távolítsa el a DVD lemezek másolásvédelmét feltörni képes kódra mutató linkeket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!