Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Nehéz fellépni az internetes bűncselekmények ellen

2002.03.22. 10:49
Azoknak a szerveknek, amelyek hivatalból üldözik az interneten elkövetett bűncselekményeket, sokszor kell szembenézniük a bizonyítás nehézségeivel, hiszen nem könnyű beazonosítani a netre felvitt adatokat betápláló konkrét személyt. Ezt kihasználva pedig szélsőséges, gyűlöletkeltő szervezetek is lehetőséget látnak eszméik terjesztésére és a világhálóra egyre gyakrabban kerülnek fel pedofil képek.
A különböző politikai csoportosulások gyakran alkalmaznak olyan személyeket, akik szaktudásukat meg nem engedett célok szolgálatába állítják. Ilyen eszköz az állami szerv, például a kormány weboldalának megtámadása, a deface, mely során az oldalon saját véleményüket helyezik el, vagy elcsúfítják az ott közölt képeket. Súlyosabb eredményt okozhat a DDoS-támadás (distributed denial of service) néven ismert módszer, vagyis az oldalt üzemeltető szerver totális blokkolása, az oldal leterhelése.

A büntetőjog elvileg számos lehetőséget kínál a sikeres fellépésre, Magyarországon például a pedofíliának kettőtől nyolc évig terjed a büntetési tétele (Btk. 195/A §). Szintén bűncselekmény, de jóval kisebb büntetési tétellel járó deliktum a szexuális termékek forgalmazásával kapcsolatos rendelkezések megszegése (Btk. 272. §). A normát kitöltő értelmezés egy mára már elavult jogszabályon alapul, hiszen azt írja elő például, hogy a terméket zárt csomagolásban lehet csak árusítani. Ez pedig a netes kereskedelemben egyáltalán nem oldható meg.

A büntetőjog területén a szakemberek számára tehát éppen a gyakorlatban történő fellépés megvalósítása jelent problémát. Eredményes szankció lehetne például személy helyett a szervezet büntetőjogi felelősségét megállapítani, ám ez csak a bejegyzett organizációkkal szemben lenne eredményes, hiszen a weboldalakat fenntartó szélsőséges személyek pontosan az internetes anonimitást használják ki céljaik eléréséhez.

Eszköz lehetne a szervert üzemeltető internetes szolgáltatók felelősségre vonása is, ám ezek a cégek a szólás és véleménynyilvánítás szabadságára hivatkozva hangsúlyozzák az ellenőrzés lehetetlenségét. A szakértők szerint a különböző szervezeteknek sokkal több pénzt kell a védekezésre fordítaniuk, így végeláthatatlanná válik a támadás és az elhárítás folyamata.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!