Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Számítógépjártassági vizsga vakoknak

2002.07.26. 08:15
Kapcsoljuk ki egy pillanatra a monitort, tegyük félre az egeret. Nyolc vak fiatal ezzel a hendikeppel vágott neki csütörtök reggel az informatikai írástudást nemzetközileg elismert keretek között igazoló bizonyítvány, az ECDL megszerzésének: az egészségesekével egyenértékű vizsga letételétől munkalehetőségeik bővülését várják. Ezután már csak az előítéletek, és a Windows-környezetet vakok számára is navigálhatóvá tévő szoftverek drágasága miatt lesznek esélyegyenlőtlenek.
A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) és a Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kara együttműködésének eredményeképpen megkezdődött a vakok és látássérültek az informatikai írástudást igazoló vizsgára felkészítő képzése: a Főiskola Alkalmazott Informatikai Intézetében beszédszintetizátor, képernyőolvasó és egyéb segédszoftverek segítségével 2001 októbere óta tartanak látássérültek részére ECDL-vizsgára való felkészítést, heti 2 alkalommal, 4-4 órában. A képzés a résztvevők számára ingyenes, a vizsgakártyát pedig az NJSZT ECDL irodája ajánlotta fel annak a nyolc fiatalnak, akik elsőként vállalkoztak arra, hogy az ECDL Start moduljából (operációs rendszerek, szövegszerkesztés, információ és kommunikáció, informatikai alapismeretek) vizsgát tegyenek.

Esélyegyenlőtlenség

A vakok és gyengénlátók száma Magyarországon 44 ezerre tehető: az NJSZT álláspontja szerint számítógépes lehetőségeiknek nem annyira a technika, mint hazájuk szociális politikája szab határt. "Mivel a számítógép hatsználatához szükséges informatikai írástudás mára az általános műveltség elengedhetetlen részévé vált, az esélyegyenlőség megteremtése érdekében mindenképpen lehetőséget kell biztosítani arra, hogy az érzékszervi fogyatékkal élők is megfelelő képzésben részesülhessenek" - fogalmaz a program manifesztuma. Nem a követelményeket kell csökkenteni, hanem a megfelelő képzési-, és vizsgakörülmények megteremtésével az egészségesekével egyenértékű bizonyítvány megszerzésének esélyét felkínálni. Ebből a koncepcióból kiindulva több országban - például Norvégiában és Olaszországban - is tettek már vakok ECDL-vizsgát.

Méregdrága segédeszközök

A nem látók két módon: hallás és tapintás útján kommunikálhatnak a számítógéppel. Az úgynevezett braille-kijelzők a hagyományos billentyűzet alá helyezhető segédeszközök, amelyek a képernyő egy vagy több sorát pontírásos jelekkel, domborítva jelenítik meg. Ez az eszköz Magyarországon mintegy egymillió forintba kerül, és javíttatására is csak külföldön van lehetőség. A másik lehetőség a beszédszintetizátor szoftver, amely felolvassa a képernyőn látható szöveget. Korábban, DOS-környezetben a Brailab PC nevű eszköz jelentette a megoldást, a Windows terjedése azonban új szoftverek, például az ezer dollárba kerülő JAWS licenszelésére kényszeríti a vakokat - az amerikai fejlesztésű JAWS-hoz a BME Telematika tanszéke ingyenes magyar nyelvű szövegolvasó modult fejlesztett.

Előítéletektől sújtva

Erdődy Viktor
A vizsgára jelentkező nyolc vak fiatal egyike, Erdődy Viktor (erdody.viktor@axelero.hu) az Index érdeklődésére elmondta: születése óta vak, mégis izgatja a számítástechnika, amivel gyerekkora óta kapcsolatban van, hobbiszinten programozni is megtanult. Windows alatt szöveget szerkeszt, internetezik, kiterjedt elektronikus levelezést folytat az Informatika a Látássérültekért Alapítványtól kapott JAWS beszédszintetizátor segítségével, de számára is problémát okoz a szoftverek és az internethozzáférés ára: mint elmondta, sem az internetszolgáltatók, sem a Microsoft nem biztosít kedvezményeket a vakoknak. Az ECDL számítógépjártassági bizonyítványának megszerzésétől munkalehetőségeinek növekedését várja, bár "a dolog attól is függ, hogy a cégek mennyire hiszik el hogy a vak ember majdnem olyan jól használja a Windowst, mint a látó" - fogalmaz illúziók nélkül.

Bővülő munkalehetőségek?

Biztató jel, hogy a képzés felelőse, dr. Kutor László docens az informatikai tudakozótól két vizsgázott vak fiatal elhelyezkedésére vonatkozó ígéretet kapott. Kutor szerint az informatika térhódítása kezdetben szűkítette a vakok munkalehetőségeit, telefonkezelőként például már nincs rájuk szükség, azonban egy egész sor számítógépes munkakörre alkalmasak, ha a munkaadó ehhez megfelelő infrastruktúrát biztosít - ez azonban számítógépenként plusz négy-ötszázezer forintba kerül. A szintén látássérült felkészítő tanár, Ecsedi Csaba programozó matematikus szeptemberre ígéri a képzés következő turnusát.

Informatika a Látássérültekért Alapítvány
A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége által alapított országos hatáskörű, közhasznú szervezet informatikai eszközök adományozásával és ezek vásárlásának támogatásával kívánja elősegíteni a vak, az aliglátó és a gyengénlátó emberek tanulását, munkához jutását, kulturálódását, szabadidejük színvonalasabb eltöltését. Hardver és szoftveradományokat is szívesen fogadnak.

Számlaszám: OTP 11714006-20403625

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!