Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Számítógépjártassági vizsga vakoknak

2002.07.26. 08:15
Kapcsoljuk ki egy pillanatra a monitort, tegyük félre az egeret. Nyolc vak fiatal ezzel a hendikeppel vágott neki csütörtök reggel az informatikai írástudást nemzetközileg elismert keretek között igazoló bizonyítvány, az ECDL megszerzésének: az egészségesekével egyenértékű vizsga letételétől munkalehetőségeik bővülését várják. Ezután már csak az előítéletek, és a Windows-környezetet vakok számára is navigálhatóvá tévő szoftverek drágasága miatt lesznek esélyegyenlőtlenek.
A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) és a Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kara együttműködésének eredményeképpen megkezdődött a vakok és látássérültek az informatikai írástudást igazoló vizsgára felkészítő képzése: a Főiskola Alkalmazott Informatikai Intézetében beszédszintetizátor, képernyőolvasó és egyéb segédszoftverek segítségével 2001 októbere óta tartanak látássérültek részére ECDL-vizsgára való felkészítést, heti 2 alkalommal, 4-4 órában. A képzés a résztvevők számára ingyenes, a vizsgakártyát pedig az NJSZT ECDL irodája ajánlotta fel annak a nyolc fiatalnak, akik elsőként vállalkoztak arra, hogy az ECDL Start moduljából (operációs rendszerek, szövegszerkesztés, információ és kommunikáció, informatikai alapismeretek) vizsgát tegyenek.

Esélyegyenlőtlenség

A vakok és gyengénlátók száma Magyarországon 44 ezerre tehető: az NJSZT álláspontja szerint számítógépes lehetőségeiknek nem annyira a technika, mint hazájuk szociális politikája szab határt. "Mivel a számítógép hatsználatához szükséges informatikai írástudás mára az általános műveltség elengedhetetlen részévé vált, az esélyegyenlőség megteremtése érdekében mindenképpen lehetőséget kell biztosítani arra, hogy az érzékszervi fogyatékkal élők is megfelelő képzésben részesülhessenek" - fogalmaz a program manifesztuma. Nem a követelményeket kell csökkenteni, hanem a megfelelő képzési-, és vizsgakörülmények megteremtésével az egészségesekével egyenértékű bizonyítvány megszerzésének esélyét felkínálni. Ebből a koncepcióból kiindulva több országban - például Norvégiában és Olaszországban - is tettek már vakok ECDL-vizsgát.

Méregdrága segédeszközök

A nem látók két módon: hallás és tapintás útján kommunikálhatnak a számítógéppel. Az úgynevezett braille-kijelzők a hagyományos billentyűzet alá helyezhető segédeszközök, amelyek a képernyő egy vagy több sorát pontírásos jelekkel, domborítva jelenítik meg. Ez az eszköz Magyarországon mintegy egymillió forintba kerül, és javíttatására is csak külföldön van lehetőség. A másik lehetőség a beszédszintetizátor szoftver, amely felolvassa a képernyőn látható szöveget. Korábban, DOS-környezetben a Brailab PC nevű eszköz jelentette a megoldást, a Windows terjedése azonban új szoftverek, például az ezer dollárba kerülő JAWS licenszelésére kényszeríti a vakokat - az amerikai fejlesztésű JAWS-hoz a BME Telematika tanszéke ingyenes magyar nyelvű szövegolvasó modult fejlesztett.

Előítéletektől sújtva

Erdődy Viktor
A vizsgára jelentkező nyolc vak fiatal egyike, Erdődy Viktor (erdody.viktor@axelero.hu) az Index érdeklődésére elmondta: születése óta vak, mégis izgatja a számítástechnika, amivel gyerekkora óta kapcsolatban van, hobbiszinten programozni is megtanult. Windows alatt szöveget szerkeszt, internetezik, kiterjedt elektronikus levelezést folytat az Informatika a Látássérültekért Alapítványtól kapott JAWS beszédszintetizátor segítségével, de számára is problémát okoz a szoftverek és az internethozzáférés ára: mint elmondta, sem az internetszolgáltatók, sem a Microsoft nem biztosít kedvezményeket a vakoknak. Az ECDL számítógépjártassági bizonyítványának megszerzésétől munkalehetőségeinek növekedését várja, bár "a dolog attól is függ, hogy a cégek mennyire hiszik el hogy a vak ember majdnem olyan jól használja a Windowst, mint a látó" - fogalmaz illúziók nélkül.

Bővülő munkalehetőségek?

Biztató jel, hogy a képzés felelőse, dr. Kutor László docens az informatikai tudakozótól két vizsgázott vak fiatal elhelyezkedésére vonatkozó ígéretet kapott. Kutor szerint az informatika térhódítása kezdetben szűkítette a vakok munkalehetőségeit, telefonkezelőként például már nincs rájuk szükség, azonban egy egész sor számítógépes munkakörre alkalmasak, ha a munkaadó ehhez megfelelő infrastruktúrát biztosít - ez azonban számítógépenként plusz négy-ötszázezer forintba kerül. A szintén látássérült felkészítő tanár, Ecsedi Csaba programozó matematikus szeptemberre ígéri a képzés következő turnusát.

Informatika a Látássérültekért Alapítvány
A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége által alapított országos hatáskörű, közhasznú szervezet informatikai eszközök adományozásával és ezek vásárlásának támogatásával kívánja elősegíteni a vak, az aliglátó és a gyengénlátó emberek tanulását, munkához jutását, kulturálódását, szabadidejük színvonalasabb eltöltését. Hardver és szoftveradományokat is szívesen fogadnak.

Számlaszám: OTP 11714006-20403625