Ágnes
-1 °C
2 °C

Megerősítették a Microsoft elleni szankciókat

2004.12.22. 12:15
Elutasította az Európai Bíróság a Microsoft beadványát az uniós versenyjogi szabályok megsértése miatt rá kirótt büntetések felfüggesztéséről. Bár a fő eljárásban évek múlva várható döntés, a szerdai fejlemények komoly következményekkel járnak a teljes szoftverágazatra nézve.
A Luxemburgban működő Európai Bíróság (ECJ) szerdán felülvizsgálati eljárásában megerősítette a világ legnagyobb szoftvercége, az amerikai Microsoft ellen hozott szankciókat, vélik tudni jól értesült brüsszeli körök.

Az ECJ első fokú bíróságának elnöke, Bo Vesterdorf ezzel elutasította a szoftvercég keresetét a rá kimért büntetések felfüggesztéséről. Mint emlékezetes, a fő eljárásban évek múlva várható döntés, a büntetések felfüggesztését pedig attól függetlenül kérte a Microsoft.

Szerdán reggel az ECJ nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyben, mivel ugyanebben a témában rövidesen sajtóközleményt terveznek kiadni, írta az AFP hírügynökség.

Mindenkit érint

A döntés komoly következményekkel jár a teljes szoftverágazatra nézve. A Microsoftnak az Európai Bizottság által kiszabott eredeti büntetésnek megfelelően tájékoztatnia kell versenytársait a hálózati alkalmazásai eddig titokban tartott műszaki megoldásairól.

Az ECJ ezen kívül megerősítette, hogy a Microsoftnak a számítógépgyártók számára fel kell kínálnia a lehetőséget, hogy az operációs rendszert a Windows Media Player (WMP) médialejátszó nélkül telepítsék. A Bizottság 2004. márciusában meghozott határozatát rekordméretű, 497 millió eurós (121,9 milliárd forintos) bírság egészítette ki.

Ismét fellebbezhet

A Microsoft a büntetések végrehajtásának felfüggesztését kérve bíróságon támadta meg a súlyos következményekkel járó döntést. A vállalatnak két hónapja van arra, hogy a mostani határozat ellen fellebbezést nyújtson be az ECJ-nél.

A szoftvercég korábban beleegyezett, hogy ha a bíróság is úgy ítélkezik, aláveti magát a versenytársait kulcsfontosságú adatokhoz juttató büntetésnek. Magát a pénzbírságot a Microsoft jogai fenntartása mellett már befizette.

Aláásta a versenyt

Mint arról az Index korábban beszámolt, az Európai Bizottság azt rója a Microsoft szemére, hogy a PC-k több mint 95 százalékán futó Windows operációs rendszer jelentette monopóliumát a más szoftvertermékek közötti verseny aláásására használta.

A Bizottság sokéves vizsgálódás után szabta ki a rekordméretű büntetést, és új játékszabályokat írt elő a Windows alapú alkalmazásokat készítő független fejlesztőcégek munkájának segítésére.