Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Per tárgya lehet a turistaosztály-szindróma

2002.12.28. 16:25
Ausztrália Victoria szövetségi államának legfelsőbb bírósága súlyos egészségkárosodás okának ismerte el az úgynevezett turistaosztály-szindrómát. A Qantas és a British Airways légitársaságok fellebbezését elutasították, és igazat adtak az 59 éves Brian Poverynek, aki egy Sydney-London repülőút után trombózist kapott.
Pénteken Londonban is perújrafelvétel történt 56 brit felperes ügyében, akik 27 légitársaságot pereltek be hasonló okból. A brit legfelsőbb bíróság döntése útmutatást jelent majd annak a kérdésnek az eldöntésében, hogy vajon a trombózis miatt felelősség terheli-e a légitársaságokat.

Mivel Ausztráliában immár per tárgya lehet a turistaosztály-szindróma, kereken 500 ausztrál és brit személy kártérítési igénye előtt nyílik meg az úz.

Csak a baleset számít

A légitársaságok az 1929-es varsói konvenció alapján csakis baleset miatt kötelezhetők kártérítésre. A Brian Povery által perbe hívott két légitársaság azzal érvelt, hogy a szóban forgó esetben szó sem volt balesetről.

Az ausztrál férfi, illetve a hasonló cipőben járó többi brit érintett és ezek rokonai azonban azt állítják, hogy a légitársaságok nem világosították fel őket megfelelően a hosszú távú repülőutak egészségügyi kockázatairól.

Elindul a vérrög

A brit perhullám által érintett légitársaságok bejelentették, hogy az eljárás folytatása esetén hevesen vissza fogják utasítani a vádakat, jelentette a BBC. Korábban kormányzati jelentések és az ENSZ egészségügyi szervezete arra emlékeztetett, hogy nincsen közvetlen összefüggés a trombózisok kialakulása és a hosszú repülőutak között.

A turistaosztály-szindróma áldozatainál a hosszú repülés alatti kevés mozgás miatt vérkeringési zavarok jelentkeznek. A lábakban képződő végrögök kiszállás után a szívbe vagy a tüdőbe kerülhetnek. Szélsőséges esetben a trombózis akár halált is okozhat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!