Piroska
-1 °C
5 °C

Hatástalan lesz a hírközlési törvény?

2003.11.07. 09:58
Az elektronikus hírközlési törvény várhatóan időben elkészül, az alternatív szolgáltatók azonban attól félnek, hogy annak semmilyen hatása nem lesz a piacra az első évben.
Az új hírközlési törvénynek a legjobb esetben sem lesz hatása az első évben, mondta el lapunknak Bárányné Sülle Gabriella, az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesületének (ATSZE) szakmai szóvivője. A jelenlegi felállás szerint a szabad szolgáltatóválasztás például csak szeptember elsejétől valósulhat meg, ami nem felel meg az uniós követelményeknek.

Leszámolnának a hűségszerződésekkel

Az ATSZE többek között azt kifogásolja, hogy a nagy távközlési vállalatok határozott idejű előfizetői szerződései kizárják annak a lehetőségét, hogy ügyfeleik más cégek szolgáltatásait is igénybe vegyék, és ezzel magukhoz láncolják az előfizetőket. A törvény jelenlegi változata szerint ezeket a szerződéseket csak 2004. szeptember elsejétől kell módosítani, az ATSZE azonban azt szeretné, ha ez már január elsejétől, a hírközlési törvény hatályba lépésétől kezdve kötelező lenne.

Az Európai Unió szintén megköveteli a szabad szolgáltatóválasztás biztosítását, és ez alól nem lehet kibújni. Bárányné Sülle Gabriella szerint a szolgáltatók ezután is kínálhatnak kedvezményes csomagokat, de a kedvezményeket nem köthetik majd határozott idejű szerződésekhez.

Nem elég az erősítés

Rogán Antal, az informatikai bizottság elnöke az Indexnek elmondta, hogy szerinte az új törvény csak pontosít egy-két versenyszabályzati fogalmat, például az összekapcsolási díjakkal és számhordozhatósággal kapcsolatban, de nem hoz majd érdemi változást. A fideszes képviselő szerint nem lesz olcsóbb az internetezés, és jobban meg kellett volna erősíteni az internetszolgáltatók helyzetét az infrastruktúrát nyújtó távközlési cégekkel szemben.

Bárányné Sülle Gabriella szerint Finnországban és Csehországban például olyan végződtetési modellt alkalmaznak, amelyek arra kötelezik a korábban monopolhelyzetben lévő távközlési cégeket, hogy azok piaci áron végződtetési szolgáltatást vásároljanak az alternatívoktól, amelyek ezért nincsenek annyira alárendelt helyzetben, mint nálunk. A szóvivő szerint hazánkban jelenleg nincs elfogadható szolgáltatási modell, amely elősegítené az internetezők szabad szolgáltatóválasztását.

Széleskörű támogatás

Márfai Péter, az informatikai bizottság MSZP-s alelnöke szerint a törvény és az intézményrendszer időben elkészül, szabályok és az intézményrendszer készen áll, a szabályok megvannak, ugyanakkor bizonyos pontok végrehajthatósága ettől eltér majd.

"Nagyon sok érdeket vettünk figyelembe, többek között az alternatívok javaslatait is, és azokat részben figyelembe is vettük" - mondta a képviselő - "nem szabad azonban lehetetlenné tenni a már elindított, vagy éppen most induló befektetéseket. Szeretnénk egy mindenki által elfogadható törvényt létrehozni."

Gyenge lesz a hatóság

Bárányné Sülle Gabriella úgy véli, hogy a Hírközlési Felügyelet (Híf) helyébe lépő Nemzeti Hírközlési Hivatalnak (NHH) gyakorlatilag "kihúzták a méregfogát", mivel nincsenek a birtokában bejáratott technikák és szolgáltatások. Szerinte a hatóságnak megfelelő szakembergárda esetén is kevés erőforrása lesz, ezért a piaci folyamatok hatékonyan vizsgálata és szabályozása sokáig nem lesz lehetséges.