Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A pártok nem küzdenek domainneveikért

2003.08.15. 15:42
A négy parlamenti párt és a MIÉP nevének felhasználásával domaineket regisztrált egy ismeretlen vállalkozó. A MIÉP kivételével a pártok nem foglalkoznak az üggyel, Csurkáék tiltakozásukkal az Internetszolgáltatók Tanácsához fordultak.
Jelenleg elbírálás alatt vannak a pártok neveiből képzett domainnevek: az e-fidesz, e-mdf, e-miep, e-mszp és az e-szdsz nevek regisztrációját a Time Corner Group igényelte.

A jópofa ötlet

Az öt párt nevéből képzett domainek regisztrációját ügyfelük megbízására kezdeményezték, mondta el kérdésünkre a Time Corner Group Kft képviselője. Felhívták ugyanakkor az ügyfél figyelmét arra, hogy a domainek kéthetes várólistára kerülnek, és más igénylő is jelentkezhet értük.

Amennyiben más igénylő is jelentkezik a domainnévre, annak ítélik, akinek "prioritása van", vagyis a név bejegyzett védjegye, vagy saját neve, esetleg cégének neve. Esetünkben már letelt a két hét, így az ismeretlen igénylő megkaphatja a domaineket. Amennyiben valamelyik párt ezután kívánja megszerezni a nevet, az Internetszolgáltatók Tanácsának választottbíróságához fordulhatnak panaszukkal.

A Time Corner Group képviselője elmondta: nem közölhetik ügyfelük kilétét. Mint megtudtuk, a domainregisztrációt kérő ügyfél úgy nyilatkozott: a domainekkel kapcsolatban van "egy jópofa ötlete", és amennyiben jelentkeznek a parlamenti pártok, természetesen átadja nekik a domaineket. A Time Corner Group szerint még egyik párt sem jelezte, hogy igényt tartana a nevéből képzett domainre.

Mégis kérik

Legalábbis csütörtökig ez valóban így volt. Ekkor ugyanis Papolczy Gizella, a MIÉP nevében úgy nyilatkozott az Indexnek, hogy megtették a lépéseket és az ISZT-hez fordulnak saját érdekükben. Előzőleg még azon morfondírozott a MIÉP elnökének élettársa, hogy ezzel az erővel az egész ABC-vel kapcsolatban megtehetnék ugyanezt.

Az SZDSZ figyelemmel kíséri az e-szdsz domain sorsát. Hanga László az szdsz.hu szerkesztője azt mondta, hogy nem kívánnak prioritást beadni a névre, viszont megvárják, milyen tartalom kerül az oldalra. "Amennyiben SZDSZ-ellenes tartalom jelenik meg, hitelrontásért eljárást indítunk" - jelezte a szerkesztő.

Variációk tömkelege

Az MDF a maga részéről feleslegesnek tart bármilyen ellenlépést, mert ez olyan folyamatot indíthat el, amit már nem bírnának erővel, mondta Birkás László, a párt kommunikációs munkatársa. "Ilyen alapon ugyanis ezer és egy variációt alakíthatnak ki, amelyben szerepel az MDF neve" - vélekedik Birkás László.

Az ügyben szintén érintett két legnagyobb parlamenti párt, az MSZP és a Fidesz péntek délig nem reagált megkeresésünkre.